نخستین نیروگاه زمینگرمایی ایران در آستانه راهاندازی
به نقل از پاون، بهنام خائفینژاد در رابطه با اقدامات انجام شده برای احداث و بهرهبرداری از نیروگاههای زمین گرمایی، اظهار کرد: در کشور ما مناطق مستعدی برای استحصال انرژی زمین گرمایی شناسایی شده است، اما اولویتهای اصلی دامنه کوه سبلان استان اردبیل، دامنه کوه سهند استان آذربایجانشرقی و غربی، کوه تفتان منطقه سیستانوبلوچستان و کوه دماوند بوده که پتانسیل انرژی زمینگرمایی در این چهار منطقه شناسایی شدهاند.
وی در توضیح بیشتر نیروگاههای زمین گرمایی افزود: در مناطقی که مستعد انرژی زمینگرمایی بوده و بیشتر دارای چشمههای آب گرم هستند، مطالعات اکتشاف انجام میشود و با حفر چاههای عمیق که عمق این چاهها بین هزار و ۶۰۰ متر تا چهار هزار متر است به مخازن آب گرم دسترسی پیدا میکنند و بخار و آب گرمی که در این مخازن هستند توسط چاهها خارج میشوند و وارد مجموعه نیروگاه میشوند. این نیروگاهها شبیه به نیروگاههای بخار هستند که با سوخت فسیلی فعالیت میکنند و بخار سرد شده مجدد به مخزن باز میگردد که در این مخزن شرایط شیمیایی و فیزیکی آن ثابت بماند.
مجری طرح نیروگاههای بخار شرکت برق حرارتی تصریح کرد: با توجه به پتانسیلی که در دامنه کوه سبلان وجود دارد و نمود آن چشمههای آب گرم موجود در آن منطقه است، این ناحیه به عنوان منطقه اولویت اول برای تولید برق از انرژی زمینگرمایی در نظر گرفته شده است و اقدامات مطالعاتی آن در اواسط دهه ۷۰ انجام گرفت و در دهه ۸۰ اقدامات اکتشافی انجام و موقعیت چندین سایت مشخص و چاههای اکتشافی حفاری شد.
بهرهبرداری از نخستین نیروگاه زمینگرمایی ایران در بهار سال آینده
خائفینژاد خاطرنشان کرد: جمعبندی مطالعات انجام شده اولین پروژه نیروگاه زمینگرمایی کشور در دامنه کوه سبلان در نزدیکی روستای موئیل در سال ۹۴ به ظرفیت پنج مگاوات به صورت پایلوت برای ارزیابیهایی مخزن زمینگرمایی سبلان کلید خورده است و با توجه به محدودیتها و تحریمهای موجود روند پروژه کند شد و با تکیه بر توان داخلی و دانش بومیسازی شده داخل، این پروژه مراحل نهایی خود را طی میکند.
وی اضافه کرد: این پروژه در مرحله راه اندازی قرار دارد که در بهار سال آینده با بهبود شرایط جوی شاهد برقدار شدن اولین نیروگاه زمینگرمایی کشور برای پیک تابستان ۱۴۰۴ خواهیم بود.
مجری طرح نیروگاههای بخار شرکت برق حرارتی با اشاره به اینکه افزایش ظرفیت ۲۶ مگاواتی در همین منطقه در دستور کار قرار دارد، خاطرنشان کرد: اقدامات اولیه و مدل مالی این نیروگاه انجام شده است و در نظر داریم که این دو نیروگاه با مشارکت بخش خصوصی پیش برده شود.
خائفینژاد بیان کرد: اقدامات مطالعاتی افزایش ظرفیت ۲۶ مگاواتی انجام شده و در مرحله گرفتن مجوز از دولت و شورای اقتصاد قرار دارد.
وی تصریح کرد: در همه جای دنیا پروژههای زمینگرمایی به دلیل اینکه تلفیقی از اقدامات اکتشافی، مطالعاتی و اجرایی هستند نسبت به سایر پروژه به زمان بیشتری نیاز دارند به طوری که ممکن است فرآیند شناسایی منطقهای مستعد اکتشاف به بیش از ۱۰ سال زمان نیاز داشته باشد، زیرا انجام گمانهزنیها و حفر چاهها امری زمانبر و پرهزینه و نیازمند مطالعاتی جامع است.
مجری طرح نیروگاههای بخار شرکت برق حرارتی ادامه داد: در اواسط دهه ۷۰ مباحث مطالعاتی پروژه زمینگرمایی مشکین شهر انجام شد اما از اواسط سال ۹۴ وارد فاز اجرایی شد.
خائفینژاد ادامه داد: هدف ایجاد آن یک نیروگاه برق مشابه سایر نیروگاههای فعال در کشور نبود بلکه هدف ارزیابی مخزن نیروگاه زمینگرمایی بود به همین دلیل نام این پروژه اجرای پایلوت نیروگاه زمینگرمایی مشگین شهر است هدف این است که رفتار چاه را شناسایی کنیم و بر اساس آن پروژههای دیگر که میخواهیم انجام دهیم بدانیم با چه ظرفیتی پیش ببریم.
وی در رابطه با اکتشافات جدید در سایر مناطق خاطرنشان کرد: در سایر مناطق وارد فاز اجرا نشدهایم و بیشتر بخشهای مطالعات انجام شده است و پس از آن باید مباحث اکتشاف و رفتار مخزن را مورد بررسی قرار داد که پس از به بهرهبرداری رسیدن این پروژه بقیه نقاط کشور را با مشارکت بخش خصوصی پیش خواهیم برد.
مجری طرح نیروگاههای بخار شرکت برق حرارتی عنوان کرد: چندین شرکت خصوصی درخواستهایی مبنی برای حضور در پروژههای بعدی داشتند که جلسات متعددی با آنها برگزار شده و وضعیت همکاری با آنها در دست بررسی است