آیا مصرف شیرینی بعد از غذا صحیح است؟ |شیرینیهای مناسب افرادی که هضم خوب ندارند؟
به گزارش همشهری آنلاین، به عقیده متخصصان تغذیه به دلیل اینکه اغلب شیرینیها و دسرها چرب و پرکالری هستند نه تنها نمیتوانند به هضم غذا کمک کنند بلکه مصرف مستمر آنها باعث اضافه وزن میشود. اما در مقابل تعدادی از متخصصان طب سنتی مصرف کم و نه زیاد شیرینی را مناسب دانسته با این توجیه که شیرینیها میتوانند به فرایند هضم بهتر غذا کمک کنند.
شیرینی مناسب افراد دچار ضعف هضم
از دیدگاه طب سنتی کسانی که هضم معده و به خصوص هضم کبدی ضعیف دارند، بدنشان به عنوان یک مکانیسم دفاعی برای کمک و تقویت هضم، تمایل به مصرف شیرینیها پیدا میکند. اما شیرینی مصرفی صرفا باید طبیعی و در میزان کم مصرف شود و از نوع شیرینیهای پرچرب و پرکالری صنعتی نباشد تا بتواند به هضم راحت غذا کمک کند. مقدار کمی از تکههای مربای به، سیب، انجیر و بالنگ بدون شیرابه، خرما، کشمش یا مویز توصیه شده است. خوردن خرما به خصوص در افرادی که منطقه زندگیشان خرماخیز نیست و عادت به مصرف زیاد خرما ندارند، بیش از حد و روزانه بیش از ۲-۱ عدد خون را غلیظ و سوداوی میکند. البته عسل هم یک دسر طبیعی است اما چون در برخی افراد با مزاج گرم سبب سوزش معده میشود محدودیت مصرف دارد.
مزاجهای با معده سرد چطور؟
در میان انواع مزاجها، افراد با معده گرم به دلیل اینکه از قدرت هضم بالا و قوی برخوردارند کمتر تمایل به مصرف شیرینی و دسر دارند ولی کسانی که معده سرد دارند به جهت هضم ضعیف نیاز به مصرف شیرینیها پس از غذا در آنها بیشتر قابل مشاهده است. اما نکته مورد توجه در مورد افراد با معده سرد و تر این است که خوردن شیرینی بعد از غذا برایشان مناسب نیست. چون به عقیده متخصصان طب سنتی معده سرد با خوردن خوارکیهای شیرین دچار رخوت و سستی دوچندان میشود و این احتمال وجود دارد که قدرت هضم پس از خوردن شیرینی در این گروه مزاجی بهبود یابد، اما در طولانی مدت میتواند سبب سستی معده و ضعف هضم شود. به این نوع مزاجها توصیه شده در صورت میل به شیرینیجات پس از وعده غذایی از انواع شیرینیهای طبیعی با خاصیت گس و قابض مثل ۲-۳ تکه مربای به بدون شیرابه یا خرمای نیم رسیدهای همچون خارک استفاده شود.
متخصصان طب سنتی مصرف شیرینیها یا دسرهایی که در اثر مخلوط شدن چندین ترکیب مختلف به خصوص ژلاتین تهیه میشوند همچون کرم کارامل، دسرهای ژله ای و… را جزو خوردنیهای غلیظ و سنگین معرفی میکنند که مصرف آنها پس از غذا با تضعیف عملکرد معده سبب سنگینی، هضم سخت و اضافه وزن میشود.