اخبار سلامت و پزشکی > پزشکی

آسیب پلاستیک‌ها به مغز نوزاد


به گزارش همشهری آنلاین فتالات‌ها (phthalates) در بسیاری از اقلام روزمره مانند بسته‌بندی‌های مواد غذایی، شامپو، اسباب بازی‌ها و کفپوش‌های وینیلی یافت می‌شوند. این مواد شیمیایی به نرم شدن پلاستیک و رایحه‌دار شدن محصولات کمک می‌کنند. اما پژوهشگران می‌گویند ممکن است هنگامی که مادران در دوران بارداری در معرض فتالات‌ها قرار می‌گیرند، مغز نوزادان متولد نشده‌شان آسیب ببیند.

دونگهای لیانگ، سرپرست این تحقیق، دانشیار بهداشت محیط در دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه اموری رولینز در آتلانتای آمریکا گفت: «ما این بررسی را انجام دادیم، زیرا فتالات‌ها در همه جا زندگی روزانه ما حضور دارند. برای همین است آنها مواد شیمیایی درهمه‌جاحاضر می‌نامند.»

این پژوهشگران دریافتند که نوزادانی که در در دوران جنینی رحم مادر در معرض این مواد شیمیایی قرار گرفته‌اند، میزان‌های پایین‌تری از ناقل‌های شیمیایی مهم مغز از جمله سروتونین و دوپامین دارند. این ناقل‌های عصبی نقش‌مهمی در کنترل خلق و خو، یادگیری و واکنش‌های کودک دارند.

این بررسی که یافته‌های آن در ۲ آوریل در مجله Nature Communications منتشر شده است، ۲۱۶ جفت مادر و نوزاد را مورد بررسی قرار داد.

پژوهشگران ادرار زنان باردار و نیز خون نوزادان را پس از تولد از لحاظ وجود فتالات‌ها آزمایش کردند.

آزمایش‌ها نشان داد که نوزادانی که در معرض فتالات‌ها قرار داشته‌اند، دارای میزان پایینی تیروزین و تریپتوفان – اسید آمینه‌هایی که به ساخت این مواد شیمیایی کلیدی مغز کمک می‌کنند- هستند. این نوزادان همچنین در آزمون‌های توجه و پاسخ نمره‌های پایین‌تری به دست آوردند.

فتالات‌ها با بسیاری از بیماری‌ها از جمله آسم، چاقی و حتی سرطان مرتبط شده‌اند و این تحقیق جدید به توضیح چگونگی تأثیر این مواد شیمیایی بر مغز کمک می‌کند.

دانشمندان از قبل می‌دانستند که فتالات‌ها از هنگام تولد تا مرگ اثرات زیانباری بر سلامت انسان می‌گذارند و یافته‌های این بررسی به شواهد گذشته در این باره افزوده می‌شود.

آسیب پلاستیک‌ها به مغز نوزاد

چه باید کرد؟

بیش از ۲۰ نوع گوناگون فتالات در صنایع گوناگون برای ساختن صدها محصول از کاغذ دیواری، شلنگ آب و جوهر چاپ گرفته تا اسباب‌بازی و پوشاک و لوازم آرایشی به کار می‌روند.فتالات‌ها از طریق تماس پوستی با این محصولات یا از طریق وارد شدن به گردوغبار معلق در هوای خانه می‌توانند وارد بدن ما شوند.

اما برای اینکه از آثار زیانبار فتالات‌ها در امان بمانید می‌توانید به در مواردی که ممکن است به جای محصولات پلاستیکی از مشابه‌های آنکه از شیشه یا استیل ساخته شده‌اند، استفاده کنید، از استفاده تابه‌های نچسب پرهیز کنید و به برچسب «عاری از فتالات» (phthalate-free) روی محصولات توجه کنید.

بالاخره اینکه از آنجایی که فتالات‌ها وارد گردوغبار خانگی هم می‌شوند، بهبود گردش هوای درون خانه و تمیز کردن منظم سطوح با پارچه خیس می‌تواند به کاهش خطرات کمک کند.

منبع: سی‌ان‌ان



منبع:همشهری آنلاین

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا