تفاوت بین ضدآفتابهای شیمیایی و معدنی چیست؟
به گزارش ایسنا، «دیوید اندروز»، رئیس گروه کاری محیط زیست آمریکا (EWG) که از سال ۲۰۰۷ راهنمای سالانه ضدآفتاب را منتشر میکند، میگوید که در این ارزیابی، توانایی مواد فعال در ضدآفتابها برای محافظت متوازن در برابر اشعههای یووی ای (UVA) و یووی بی (UVB) و همچنین هرگونه مواد شیمیایی خطرناک در این محصولات بررسی شده است.
اندروز میافزاید: ما هم میخواهیم مردم ضدآفتاب بزنند و هم بدانند که برای محافظت از پوست روشهای دیگری هم وجود دارد؛ مثل پیدا کردن سایه، استفاده از کلاههای لبهدار، پیراهنهای بلند یا شلوارهای سبک و بلند برای پوشاندن پاها که روشهای بسیار موثری هستند به ویژه اگر به مواد تشکیلدهنده ضدآفتابها زیاد اطمینان نداشته باشید.
دکتر «کاتلین سوازی»، جراح پوست در دانشگاه ییل نیز خودداری از محافظت از پوست در برابر آفتاب را که برخی چهرههای تاثیرگذار در تیکتاک ترویج میدهند، اصلا قابلقبول نمیداند و خاطرنشان میکند تحقیقات به طور گسترده نشان دادهاند که اشعه ماوراء بنفش خورشید یکی از دلایل اصلی سرطانهای پوستی مانند ملانوما است و این انکارپذیر نیست. او میافزاید: ما اکنون میدانیم که هر دو نوع اشعه ماوراء بنفش یعنی یوویای و یوویبی به دیانای سلولهای پوست آسیب میزنند.
ضد آفتابها به دو نوع شیمیایی و معدنی تقسیم میشوند.
ضدآفتابهای شیمیایی به گونهای طراحی شدهاند که به پوست نفوذ میکنند و در این فرایند، اشعه ماوراء بنفش را بهعنوان انرژی جذب و به صورت گرما پخش میکنند.
آزمایشی که سازمان غذا و داروی ایالات متحده در سال ۲۰۱۹ منتشر کرد، نشان داد که پس از یک روز استفاده از ضدآفتاب، هفت ماده شیمیایی شامل آووبنزون، اکسیبنزون، اوکتوکریلین، اکامسول، هوموسالات، اوکتیسالات و اوکتینوکات از پوست به جریان خون وارد میشوند و میزان این مواد با هر بار استفاده افزایش مییابد و پس از یک هفته، همچنان بالاتر از حد مجاز میماند.
در مورد دو ماده هوموسالات و اکسیبنزون، این میزان تا ۲۱ روز بعد نیز همچنان بالاتر از حد مجاز بود.
این مواد پس از ورود به جریان خون و دفع از بدن از طریق فاضلاب وارد منابع آبی میشوند که برای صخرههای مرجانی و موجودات دریایی تهدید به شمار میروند. اکسیبنزون همچنین با کاهش سطح تستوسترون در پسران نوجوان، تغییرات هورمونی در مردان و زایمان زودرس و وزن پایین نوزاد هنگام تولد هم ارتباط دارد.
البته طبق گزارش جدید گروه کاری محیط زیست آمریکا، استفاده از اکسیبنزون به میزان قابلتوجهی کاهش یافته است و این ماده که زمانی در ۷۰ درصد ضدآفتابهای غیرمعدنی وجود داشت، اکنون فقط در ۹ درصد محصولات یافت میشود.
ایمنی ضدآفتابهای معدنی
به گزارش ایندیپندنت، ضدآفتابهای معدنی به شیوهای متفاوت عمل میکنند. این محصولات از طریق پوست جذب نمیشوند، بلکه روی پوست میمانند و به شکل فیزیکی و مستقیم، اشعه خورشید را بازتاب میدهند.
اکسید روی و دیاکسید تیتانیوم دو ماده فعال معدنی مورد تایید افدیای هستند که به نظر نمیرسد به اکوسیستمهای دریایی آسیب برسانند. با این حال، برخی ضدآفتابهای معدنی «تقویتکنندههای شیمیایی» دارند که برای افزایش فاکتور محافظت از خورشید (SPF) به ترکیبات ضدآفتابهای معدنی اضافه میشوند.
دکتر اندروز در این باره خاطرنشان میکند که استفاده از تقویتکنندههای شیمیایی می تواند به کاهش غلظت مواد معدنی فعال و در نتیجه قیمت بهتر برای مصرفکننده منجر شود اما برخی از این تقویتکنندهها مانند حلال بوتیلاکتیل سالیسیلات (BOS)، اشعههای یووی را مشابه مواد فعال در ضدآفتابهای شیمیایی جذب میکنند.
او میافزاید: بوتیلاکتیل سالیسیلات از نظر ساختاری مشابه اوکتیسالات است؛ یکی از ۱۲ ماده شیمیایی در ضدآفتابها که برای اطمینان از بیخطر بودن آنها تحقیقات بیشتری نیاز است.
سازمان غذا و داروی آمریکا (افدیای) در سال ۲۰۱۹، پیشنهاد داد مقررات مربوط به ایمنی ضدآفتابها بهروزرسانی شود. برای این منظور از متولیان این صنعت خواست تا روی ۱۲ ماده شیمیایی از جمله همان هفت مادهای که جذب سریع آنها به خون اثبات شده است، آزمایشهای بیشتری صورت بگیرد. اما این آزمایشها هنوز انجام نشدهاند.
این سازمان همچنین درخواست کرد ضدآفتابهای اسپریشکل هم تحت آزمایش قرار بگیرند تا مشخص شود آیا ذرات موجود در آنها ممکن است به عمق ریه هم وارد میشود یا خیر که این آزمایش نیز هنوز انجام نشده است.
سازمان غذا و دارو در پیشنهاد سال ۲۰۱۹ همچنین خواستار محدودیت استفاده از برچسب اسپیاف ۶۰ (SPF ۶۰) برای محصولات ضدآفتاب شد و اعلام کرد که هرگونه فایدهای بالاتر از ۶۰، بسیار جزئی است و برچسبگذاری ضدآفتابها با اسپیاف بالا میتواند مصرفکنندگان را گمراه و حسی کاذب از محافظت در برابر اشعه خورشید ایجاد کند.
با این حال این خواسته نیز به نتیجه نرسیده است و به گفته اندروز، مصرفکنندگان همچنان حاضرند برای این محصولات پول بیشتری خرج کنند.
انتهای پیام