گرانی دارو برای بیماران چگونه اتفاق میافتد
به گزارش خبرنگار مهر، این روزها همه جا صحبت از مشکلات صنعت داروسازی کشور است. فعالان حوزه دارو و دست اندرکاران و تصمیم گیران نظام سلامت نیز بر این نکته تاکید دارند که قیمت دارو واقعی نیست.
شرایط کنونی بازار دارویی کشور، تا حدود دچار نوسان و نابسامانی است که علت اصلی آن، باز میگردد به نحوه قیمت گذاری دارو و مشکلاتی که صنعت با آنها دست و پنجه نرم میکند.
در همین حال، افزایش قیمت دارو به صورت مقطعی و قطره چکانی نیز، مشکلی را حل نکرده و زیرساختهای صنعت داروسازی کشور در حال تضعیف است. به طوری که امکان نوسازی ماشین آلات صنعت، یکی از اساسیترین چالشهای حوزه دارو در کشور به شمار میرود.
اما، این مشکلات فقط یک روی سکه است و روی دوم آن، مردم هستند که در تهیه دارو دچار مشکل بوده و قیمت داروها برای بیماران، قابل هضم نیست و بعضاً، توان مالی برای تهیه داروهای گران قیمت را ندارند.
هادی احمدی عضو هیأت مدیره انجمن داروسازان ایران، در واکنش به وضعیت کنونی بازار دارویی کشور، به خبرنگار مهر گفت: معتقدیم نباید ارز دارو اینقدر در تلاطم قیمت قرار بگیرد، چرا که در نظام سلامت و صنعت داروسازی، مردم تحمل افزایش بیرویه و سرسام آور قیمتها را ندارند.
وی با انتقاد از عدم همراهی بیمهها در حمایت از زنجیره تأمین دارو، افزود: اگر قرار است تغییری در قیمت داروها صورت بگیرد، به شکلی باشد که حداقل پرداخت از جیب مردم افزایش پیدا نکند.
احمدی ادامه داد: در طرح دارویار یکی از شعارهای ما این بود که پرداخت از جیب بیمار نباید افزایش پیدا کند اینکه بعد از گذشت سه سال از این طرح، پرداخت از جیب بیمار بالای ۶۰ درصد است، اصلاً زیبنده نظام سلامت ما نیست.
در همین حال، مهدی پیرصالحی رئیس سازمان غذا و دارو، در واکنش به بازار دارویی کشور و افزایش قیمت داروها، گفت: در مرحله نخست، از مجموع حدود ۳,۸۰۰ قلم دارو، قیمت ۳۷۰ قلم افزایش یافته است. به عنوان مثال، برخی آمپولها که قبلاً ۵ یا ۶ هزار تومان قیمت داشتند، اکنون به ۱۹ هزار تومان رسیدهاند. اگرچه درصد افزایش قیمت به ظاهر بالا به نظر میرسد، اما در مقایسه با تورم کشور، رقم مطلق آن چندان بالا نیست.
وی افزود: از ابتدای سال تاکنون، میانگین افزایش قیمت دارو کمتر از ۳۰ درصد بوده است که نسبت به نرخ تورم، عدد معقولی محسوب میشود.
رئیس سازمان غذا و دارو تاکید کرد: هدف این است که قیمت دارو را به گونهای تنظیم کنند که هم منصفانه باشد و هم امکان دسترسی مردم به دارو فراهم شود.
پیرصالحی افزود: در دسترس بودن دارو برای ما اهمیت بیشتری نسبت به قیمت آن دارد. اگر قیمت دارو پایین نگه داشته شود اما در بازار موجود نباشد، شرایط به مراتب دشوارتر خواهد بود. تلاش ما بر این است که داروهای مورد نیاز مردم تأمین شود تا هیچکس در تهیه دارو با مشکل مواجه نشود.
در همین حال، مسعود پزشکیان رئیس جمهور با انتقاد از نحوه عرضه دارو به شیوه فعلی، اظهار داشت: تجربه نشان داده است بخشی از ارزهایی که برای واردات دارو و یارانه آن میدهیم، گم میشود؛ با این شیوه عرضه دارو نمیتوان به عدالت رسید، در حالی که میتوان با مدیریت عرضه دارو کاری کرد که بیمار وقتی به نظام سلامت مراجعه میکند، با کمترین هزینه، او را درمان کرد.
اما، مهمترین اهرم حمایت از بیماران در تهیه دارو، حمایتهای بیمهای است که چندان رضایت بخش نیست؛ به طوری که هم زنجیره تأمین دارو و هم مردم، از نحوه پوشش هزینههای دارویی، رضایت ندارند.
اگر بیمهها بتوانند حداکثر پوشش بیمهای را نسبت به افزایش قیمت دارو صورت بدهند، قطعاً نه بیمار متضرر خواهد شد، نه تولید کننده داخلی ناراضی خواهد بود. بنابراین، آنچه میتواند عامل گرانی دارو برای مردم و بیماران شود، بیمهها هستند.