سیاستهای جمهوری اسلامی ایران براساس آرمانها و منافع ملی تنظیم میشود
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری سلامت(طبنا)و به نقل از پایگاه اطلاعرسانی دولت، سید عباس عراقچی در برنامه گفتوگوی ویژه خبری، اظهار کرد: در آن مقطع که آن سفرهای منطقهای انجام شد، ما در شرایط خاصی در منطقه قرار داشتیم. زمانی بود که رژیم صهیونیستی به لبنان حمله کرده بود و شهادت سید حسن نصرالله اتفاق افتاده بود. مجدد عکسالعملی بود که ایران به این موضوع نشان داد. اما نهایتاً به این تجاوزات با عملیات وعده صادق ۲ پاسخ بسیار قاطع و محکمی دادیم. در آن شرایط مقاومت وضعیت سختی را تجربه میکرد، در غزه یک سال بود که این وضعیت ادامه داشت و در لبنان هم به تازگی شروع شده بود و حزب الله لبنان هم ضرباتی را متحمل شده بود.
وی افزود: لازم بود که در آن شرایط ما نمایشی از حمایت جمهوری اسلامی ایران از مقاومت را داشته باشیم، لازم بود که در صحنه حضور پیدا کنیم و به دوستان خودمان در جبهه مقاومت، دوستان خودمان در حزبالله لبنان، این اطمینان خاطر را بدهیم که ایران کماکان پشتیبان مقاومت است و اعتماد به نفس آنها که بر اثر این ضربات که شاید مقداری کمرنگ شده بود، احیا شود و نمایشی هم در عین حال از اقتدار جمهوری اسلامی ایران باشد که در هیچ شرایطی از اهداف و آرمانهای خودش عقبنشینی نمیکند.
وزیر امور خارجه بیان کرد: در خصوص آن سفر از رئیسجمهور سوال کردم و ایشان بلافاصله گفتند که باید بروید. در سفر لبنان ملاقاتهای مهمی با مقامات آن کشور انجام شد و البته وضعیت الان با آن روز خیلی بهتر شده و مقاومت مجدد کمر راست کرده است و تلفات زیادی را از رژیم صهیونیستی میگیرد. به هر حال آن روزها روزهای سختی بود چه در عرصه سیاسی و چه در عرصه میدانی.
وی ادامه داد: آن نماز جمعه معروف رهبر معظم انقلاب اسلامی تا مقدار زیادی روحیهها را جبران کرد. همچنین سفر چند روز بعد آقای قالیباف به لبنان و چند روز پس از آن سفر آقای لاریجانی به سوریه و لبنان همه این موارد منجر به بازسازی مجدد روحیه محور مقاومت شد و حزب الله لبنان به موقعیت قوی میدانی خودش بازگشت.
عراقچی گفت: هدف اصلی من از سفر به منطقه چند نکته بود؛ اول اینکه به کشورهای منطقه اطمینان داده شود که مقاومت همچنان مقاوم و محکم در جای خودش هست و تصوراتی که ایجاد شده بود، تبلیغاتی که رژیم صهیونیستی و آمریکا و دیگران انجام داده بودند و مبنی بر اینکه مقاومت از بین رفته و حزبالله لبنان چه شده و چه شده است، به عنوان شاهد میدانی به کشورهای مختلف رفتم و گفتم که چه دیدم و اگر حزب الله ضرباتی هم خورده است به رأس آن بوده و بدنه آن سالم است و پایگاه اجتماعی آن همچنان سر جای خودش هست.
وزیر امور خارجه ادامه داد: در مرحله بعدی هشداری بود نسبت به تهدید رژیم صهیونیستی، اینکه این رژیم اهدافش محدود به غزه و لبنان نیست و اهداف بزرگتری دارد و قصد دارد که کل منطقه را به جنگ و آتش بکشد. یک سناریوی واقعبینانه از آنچه که میتواند اتفاق بیفتد را برای کشورهای منطقه ترسیم کردیم.
وی گفت: ما به آنها گفتیم که ما با رژیمی که مشغول نسلکشی و جنایت در منطقه است مواجه هستیم و به آنها گفتیم که باید به یک هماهنگی و یک صدای واحد و هماهنگ علیه این رژیم و متوقف کردن ماشین جنگی این رژیم و جنایاتی که انجام میدهد برسیم.
عراقچی بیان کرد: در این جهت توفیق خوبی حاصل شد و سفرهای من به کشورهای مختلف منطقه و عمدتاً کشورهای عربی انجام شد، به علاوه ترکیه و کمی دیرتر پاکستان و فکر میکنم در اینکه ما بتوانیم یک جبهه متحد منطقهای علیه رژیم صهیونیستی ایجاد بکنیم، موفق بودیم و همین یک عامل فشاری علیه آمریکا، غربیها و رژیم صهیونیستی شد و جلوی گسترش بیشتر جنگ و رفتن به سمت یک فاجعه که رژیم صهیونیستی بهدنبال آن بود، موفق بودیم.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: این حرکت دیپلماتیک منطقهای به علاوه آمادگی نیروهای مسلح ما برای پاسخدهی به هرگونه اقدامی از سوی رژیم صهیونیستی، آمادگی دولت جهت حمایت از مقاومت در منطقه، شاهد این بودیم که بلافاصله کشورهای مختلف در منطقه نسبت به تجاوز رژیم صهیونیستی به ایران واکنش نشان دادند و اقدام این رژیم را محکوم کردند که همچنان هم این محکومیت ادامه دارد، ما در نشست اخیری که در ریاض برگزار شد، دیدیم که آقای محمد بن سلمان، حمله رژیم صهیونیستی به ایران را محکوم کرد و به دنبال وی هم کشورهای دیگر این اقدام را محکوم کردند.
وی بیان کرد: ما الان در منطقه یک حرکت واحد، یک فهم مشترک، نگرانی مشترک نسبت به تهدیدات رژیم صهیونیستی را داریم که این در کنترل ماشین جنگی رژیم صهیونیستی مؤثر خواهد بود.
توضیحات درباره شائبههای ملاقات نماینده جمهوری اسلامی با ایلان ماسک
عراقچی در پاسخ به سوالی درباره شائبههای ایجاد شده درباره ملاقات نماینده جمهوری اسلامی با ایلان ماسک گفت: نه، این دیدار قطعاً اتفاق نیفتاده و صرفاً خبرسازی توسط رسانههای آمریکایی است. خبر به وقت ایران یک بامداد منتشر شد. من صبح جمعه خبر را دیدم و به نظرم جدی نیامد، تا ظهر هم ارزش پاسخگویی نداشت؛ ضمن آنکه منتظر بودیم در نیویورک روز شود و از همکارانمان جویا شویم؛ چراکه این اجازه را هیچکدام از سفارتخانههای ما ندارند.
وی افزود: آنها معتقد بودند خبرسازی پیش پا افتاده است که ارزش پاسخگویی ندارد. کماکان اعتقاد آنها این بود که ارزش پاسخگویی ندارد. اما من دیدم که این خبر بازتابهای زیادی پیدا کرده و از طرف آمریکایی هم روی آن کار میشود و بلافاصله اعلام کردم که خبر تکذیب شود.
وزیر امور خارجه ادامه داد: خبرسازی و فضاسازی در راستای این است که آمریکاییها میخواهند ببینند زمینهای برای مذاکرات هست، در حالی که این چنین نیست. ما منتظریم دولت جدید آمریکا سیاستهایش مشخص شود تا براساس حرکت آنها در عمل، در سطوح عالی کشور تصمیم بگیریم. من خیلی قاطع تکذیب میکنم.
سیاست ایران درباره دولت جدید آمریکا
عراقچی همچنین درباره سیاست ایران درباره دولت ترامپ گفت: ما سیاستهای خودمان را با توجه به آرمانها و منافع خودمان تنظیم میکنیم. اینکه آنها چه سیاستی دارند و چه افرادی به کار میگیرند زود است که قضاوت کنیم.
وی افزود: افرادی که بهکار گرفته شدند حمایتهای رادیکالی از رژیم صهیونیستی دارند. اهداف و سیاست ما روشن است و منتظر حرکت آنها هستیم.
وزیر امور خارجه درباره سیاست ایران درباره آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز گفت: رفتار ما با آژانس حرفهای است. آژانس نهاد فنی است و حق ندارد وارد حوزه سیاسی شود. تا زمانیکه آژانس مسائل فنی را دنبال کند ما با آنها همکاری میکنیم. سوال من هم از آقای گروسی در سفر اخیر این بود که این سفر فنی است یا سیاسی.
عراقچی گفت: ما عضو انپیتی هستیم. اما در چارچوب برجام تعهدات ما متوقف شده است. ما کمال حسن نیت را نشان دادیم و پله پله تعهدات را کاهش دادیم. بنابراین در چارچوب برجام تعهدی به آژانس نداریم.
وی افزود: ما با توجه به صلحآمیز بودن برنامه هستهای، مشکلی برای اثبات این همکاری با آژانس نداریم. در این سفر با آقای گروسی قرار همکاری بیشتر درباره موضوعات مورد اختلاف را داشتیم. اما به شرطی که مسیر ما و شورای حکام مسیر همکاری باشد نه تقابل.
وزیر امور خارجه گفت: جلسه شورای حکام را بهزودی در پیش داریم، صحبت از قطعنامه علیه ایران شده است. ما متقابلاً جواب میدهیم که اگر قطعنامهای علیه ایران صادر شود، در برنامه هستهای اقداماتی انجام میدهیم که مطمئناً آنها دوست نخواهند داشت. مذاکرات هستهای ما از فروردین ۱۴۰۰ برای احیای برجام وجود داشته و دارد، اما مسیر هستهای ما تا یکسال آینده حساس و پیچیده است.
موضع دولت درباره توسعه همکاری با چین و روسیه
عراقچی در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: دولت چهاردهم و آقای پزشکیان با شعار تعامل با جهان و توازن و گفتوگو وارد صحنه شدند، اما دستهای رژیم صهیونیستی از ابتدا وارد عمل شد و صبح روز تحلیف، ترور شهید هنیه اتفاق افتاد و مشخص بود که اهداف پنهان ترور چه بوده است.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: سیاست دولت چهاردهم فراگیر، فعال و اثرگذار است؛ یعنی که فقط به یک سمت گرایش ندارد. در حوزه همسایگی و سپس دوستان خودمان چین و روسیه در برنامه ما است.
وی افزود: روابط دولت چهاردهم با چین و روسیه در چند ماه گذشته خوب پیش رفته است. اجلاس سران بریکس میدان خوبی برای نشان دادن سیاست خارجی ایران بود.
عراقچی با بیان اینکه توافق ۲۵ ساله ایران و چین برنامه عملی است که باید تبدیل به قراردادهای مختلف شود افزود: بخشی از این قرارادادها عملی شده و بخش دیگر باید انجام شود. توافق مشابهی را با روسیه هم آغاز کردهایم که طی دو ماه آینده و با سفر رئیسجمهور امضا میشود.
وزیر امور خارجه همچنین در پاسخ به سوالی درباره رویکرد ایران برای پاسخ به حمله اسرائیل به کشور گفت: موضع ما از فردای تهاجم رژیم صهیونیستی روشن بوده و اینکه حمله اسرائیل یک تهاجم بوده و جمهوری اسلامی براساس حقوق بینالملل حق محفوظ برای پاسخ دارد، این حرف ما تغییر نکرده است. جمهوری اسلامی ایران ثابت کرده که همواره حکیمانه و هوشمندانه رفتار کرده است.
وی گفت: رژیم صهیونیستی تهدیداتی در رسانهها درباره احتمال حمله به تأسیسات هستهای ما را داشتند. این را گفتهایم که هر اقدام رژیم صهیونیستی علیه ایران انجام بدهد مشابه آن را انجام میدهیم.
عراقچی همچنین درباره برنامه وزارت امور خارجه برای توسعه همکاریهای اقتصادی نیز گفت: برای همه سفارتخانههای خود مأموریت اقتصادی تعریف کردهایم که یکی از آنها کمک به گسترش صادرات غیرنفتی است.
وزیر امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره افایتیاف نیز گفت: وزارت اقتصاد موضوع افایتیاف را دنبال میکند و امیدوارم مسیر طبیعی خودش را طی کند.