فقط ۲ درصد ایرانی ها خون می دهند
همسو پزشکی: مصطفی جمالی، روز چهارشنبه در همایش «روز ملی خونهای نادر»، افزود: اهداکنندگان خونهای مستمر از اهمیت بیشتری برخوردارند؛ چرا که این احتمال وجود دارد که صاحبان یک گروه خونی نادر در کشور از تعداد انگشتان یک دست کمتر باشند.
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران با بیان اینکه آموزش برای اهدای خون یک امر ضروری است، ادامه داد: سازمان انتقال خون با استفاده از آموزش میتواند صاحبان خونهای نادر را به اهداکنندگان مستمر خون تبدیل کند. صاحبان خونهای نادر با توجه به جنسیت خود میتوانند ۳ و ۴ نوبت در سال نسبت به اهدای خون اقدام کنند.
جمالی افزود: این احتمال وجود دارد که خونهای نادر ذخیرهشده برای فرد اهداکننده، بستگان و دیگر انسانها استفاده شود. استمرار اهدای خونهای نادر یک امر بسیار مهم است؛ چرا که جان انسانهای بسیاری را نجات میدهد.
وی با بیان اینکه فقط دو درصد از جمعیت کشور نسبت به اهدای خون اقدام میکنند، گفت: برآوردها بیانگر این است که حدود یک میلیون نفر از جمعیت کشور نسبت به اهدای خون اقدام میکنند. اگر جمعیت اهداکنندگان خون در کشور افزایش یابد، به طور قطع، تعداد افراد بیشتری با گروه خون نادر شناسایی میکنیم.
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران افزود: دو موضوع «تعامل خوب با مراکز درمانی» و «شناسایی اقلیتهای نژادی» میتواند سبب افزایش ذخایر خونهای نادر کشور شود. بستگان صاحبان خونهای نادر میتوانند یک منبع مهم برای شناسایی صاحبان خونهای نادر باشند.
جمالی با بیان اینکه لازم است امکانات ستادی در مراکز استانهای کشور به منظور شناسایی صاحبان خونهای نادر افزایش یابد، گفت: امکانات ستادی در مراکز انتقال خون استانهای کشور میبایست به نحوی باشد که تمام این مراکز بتوانند صاحبان خونهای نادر را شناسایی کنند. متأسفانه، این موضوع یکی از مسائل بر زمین مانده است.
وی با اشاره به حضور قومیتهای گوناگون در کشور اظهار کرد: حضور قومیتهای مختلف، یک فرصت است و ایران میتواند به هاب منطقه در زمینه خونهای نادر تبدیل شود. به طور مثال، نژاد ترکمن در کشور حضور دارند و این در حالی است که کشور ترکمنستان در همسایگی ایران قرار دارد. همچنین نژاد عرب در کشور حضور دارند و کشورهای عربزبان در جنوب خلیجفارس قرار دارند.
مدیرعامل سازمان انتقال خون با بیان اینکه نظام سلامت کشور میبایست به صاحبان خونهای نادر توجه کند، گفت: نظام سلامت میبایست صاحبان خونهای نادر را به عنوان «گنجینهای ارزشمند» قلمداد کند و سلامت آنها را در کانون توجه قرار دهد. نظام سلامت میبایست سلامت صاحبان خونهای نادر را رصد و پایش کند و هرگونه خدمات درمانی مورد تقاضای صاحبان خونهای نادر را در اختیار این افراد قرار دهد.
وی ادامه داد: رسیدگی و پایش سلامت صاحبان خونهای نادر در نظام سلامت کشور مغفول واقع شده و سازمان انتقال خون این موضوع را پیگیری میکند. بستههای مراقبت سلامت برای صاحبان خونهای نادر میبایست ارائه شود.
جمالی با بیان اینکه به روز بودن سیستم انجماد خونهای نادر نیز از اهمیت فراوانی برخوردار است، گفت: سالانه، جان ۵۰ نفر به دلیل اهدای خون نادر در کشور نجات پیدا میکند.