«آنوریسم مغزی» چیست؟/ علائم شایع و ۲ عامل خطر مهم آن
همسو پزشکی: در ایالات متحده حدود ۶.۷ میلیون نفر عارضه «آنوریسم مغزی پاره نشده» دارند یعنی از هر ۵۰ نفر یک نفر ممکن است به آنوریسم مغزی مبتلا شود.
آنوریسم مغزی برآمدگی یا بالون شدن در یک رگ خونی در مغز است.
آنوریسم مغزی یک بیرون زدگی به صورت حباب در جدار شریانهای مغزی است. در حقیقت آنوریسم عروق مغزی ناشی از یک ضعف در جدار شریانهای مغزی است که به تدریج به علت بالا بودن فشار در داخل عروق سبب برجستگی و ایجاد حباب میشود و چون جدار آنها ضعیف تر از جدار طبیعی شریانهاست، ممکن است پاره و سبب خونریزی مغزی شود.
دکتر «کریس فاکس»، جراح مغز و اعصاب در مرکز تخصصی «مایو کلینیک» میگوید دو دسته کلی از آنوریسمها وجود دارد. دسته اول، آنوریسمهای پارهشده که اورژانسهای جراحی مغز و اعصاب هستند و دسته دوم، آنوریسمهای پاره نشده که میتوان برای آن یک برنامه درمانی ایجاد کرد.
دکتر فاکس میگوید: برای آنوریسمهای پاره نشده، ما توانایی برنامهریزی و تصمیمگیری در مورد بهترین درمان را از قبل در شرایط غیر اضطراری داریم.
اما هنگامی که آنوریسم مغزی پاره میشود، مراقبتهای پزشکی فوری لازم است.
او میگوید: معمولاً وقتی بیمار مبتلا به پارگی آنوریسم را میبینیم در سریعترین زمان ممکن آن را درمان میکنیم. این معمولاً در عرض چند ساعت انجام میشود زیرا این خطر وجود دارد که آنوریسم دوباره پاره شود.
وقتی که بیماری پس از ایجاد سردرد و پارگی آنوریسم به بیمارستان میرسد، در واقع لخته یا بافتی از مغز در محل پارگی قرار گرفته و سبب توقف خونریزی البته به صورت موقتی شده است وگرنه تداوم این شدت خونریزی به مرگ مغزی منجر می شود. این موقتی بودن خونریزی به معنی لزوم انجام درمان برای آنوریسم پاره شده در اولین فرصت ممکن است چرا که هر لحظه امکان کنار رفتن لخته و تکرار خونریزی وجود دارد و خونریزی مجدد بسیار خطرناکتر از خونریزی اول خواهد بود؛ درست مانند یک «بمب ساعتی» که زمان انفجار آن را نمیدانیم و هر لحظه خطر این اتفاق وجود دارد.
علائم
به گزارش نشریه تخصصی «مدیکال اکسپرس»، علائم پارگی آنوریسم می تواند شامل سردرد شدید، حالت تهوع، استفراغ، گیجی و از دست دادن هوشیاری باشد.
دکتر فاکس میگوید: تظاهرات کلاسیک برای آنوریسم پاره شده این است که یک بیمار، بدترین سردرد زندگی خود را تجربه میکند.
آنوریسم مغزی در زنان شایعتر است و ممکن است یک جزء ژنتیکی وجود داشته باشد زیرا آنوریسم میتواند ارثی باشد.
دکتر فاکس میگوید: اما سیگار و فشار خون بالا، دو عامل خطر بزرگ برای ایجاد آنوریسم یا ابتلا به آنوریسم هستند.
انتهای پیام