آیا رژیم کاهش وزن سریع برای شما مناسب است؟
همشهری آنلاین – یکتا فراهانی: رژیم کتوژنیک با تأکید بر مصرف بالای چربی و کاهش شدید کربوهیدرات در سالهای اخیر محبوبیت زیادی یافته است. این رژیم بهعنوان راهی برای کاهش وزن سریع و بهبود بعضی بیماریها معرفی شده، اما آیا واقعاً برای همه مناسب است؟
درسا غوری، کارشناس تغذیه در این باره به همشهری آنلاین میگوید: رژیم کتوژنیک یک برنامه غذایی با مصرف بالای چربی و کاهش شدید کربوهیدرات است که بدن را وارد حالت کتوز میکند. در این حالت، بدن بهجای استفاده از گلوکز، از چربیها برای تولید انرژی استفاده میکند. این رژیم ابتدا برای درمان صرع در کودکان طراحی شد و سپس بهعنوان روشی برای کاهش وزن و بهبود بعضی بیماریها موردتوجه قرار گرفت.
تاریخچه رژیم کتوژنیک
رژیم کتوژنیک در دهه ۱۹۲۰ میلادی برای درمان صرع مقاوم به درمان در کودکان توسعه یافت. اما باگذشت زمان، تحقیقات نشان داد که این رژیم میتواند در کاهش وزن و بهبود بعضی بیماریها مؤثر باشد.
این کارشناس تغذیه از جمله مزایای رژیم کتو به کاهش وزن سریع و کاهش مصرف کربوهیدراتها اشاره میکند و عقیده دارد این رژیم منجر به کاهش وزن سریع میشود و میتواند باعث بهبود کنترل قند خون شود و همچنین به بهبود کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ هم کمک خواهد کرد. بهعلاوه رژیم کتوژنیک باعث افزایش انرژی خواهد شد؛ چنانچه بعضی افراد گزارش دادهاند با این رژیم، انرژی بیشتری دارند.
بیشتر بخوانید
هفت کربوهیدرات طلایی برای سلامت بیشتر
اگر قصد دارید رژیم کتوژنیک بگیرید این ۱۵ اشتباه را نکنید
نگرانیهای بلندمدت و معایب رژیم کتوژنیک
غوری عقیده دارد مصرف بالای چربیهای اشباع ممکن است خطر بیماریهای قلبی را افزایش دهد. همچنین میتواند مشکلات گوارشی به دنبال داشته باشد. چون تغییر در رژیم غذایی میتواند منجر به مشکلات گوارشی مانند یبوست شود.
با استفاده از این رژیم، بدن اغلب دچار کمبود مواد مغذی خواهد شد. بهعلاوه محدودیت در مصرف بعضی گروههای غذایی ممکن است منجر به کمبود ویتامینها و مواد معدنی شود.
رژیم کتوژنیک برای چه کسانی مناسب است؟
به گفته غوری، رژیم کتوژنیک ممکن است برای برخی افراد مفید باشد، اما برای همه مناسب نیست. افرادی که دارای شرایط زیر هستند باید از این رژیم اجتناب کنند:
زنان باردار یا شیرده: باتوجهبه اینکه نیازهای تغذیهای زنان باردار یا شیرده متفاوت است آنها نباید از چنین رژیمی استفاده کنند. همچنین افراد با اختلالات متابولیکی مانند بیماریهای کبدی یا پانکراس هم بهتر است از گرفتن این رژیم خودداری کنند.
افراد باسابقه اختلالات تغذیهای مانند بیاشتهایی یا پرخوری عصبی هم بهتر است چنین رژیمی نگیرند.
تأثیر سن و جنسیت بر رژیم کتوژنیک
سن و جنسیت میتوانند بر تأثیر رژیم کتوژنیک بر بدن تأثیر بگذارند. بهعنوانمثال، زنان ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی، واکنش متفاوتی به این رژیم نشان دهند.
لزوم نگاهی متعادل به رژیم های غذایی
توجه داشته باشیم رژیم کتوژنیک میتواند برای بعضی افراد مفید باشد، اما برای همه مناسب نیست. قبل از شروع هر رژیم غذایی، مشورت با یک متخصص تغذیه یا پزشک ضروری است تا اطمینان حاصل شود که رژیم انتخابی با نیازها و شرایط فردی هماهنگ است.
به عقیده این کارشناس تغذیه رژیم کتوژنیک نه یک معجزه است و نه یک تهدید جدی؛ بلکه ابزاری است که در صورت استفاده آگاهانه میتواند برای بعضی افراد مفید باشد. نکته مهم توجه به درک مزایا و معایب آن و همچنین توجه به نیازهای فردی و تصمیمگیری آگاهانه است. همانطور که در مورد هر تغییر بزرگ در رژیم غذایی صدق میکند، قبل از شروع، بهتر است با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.