اثرات آلودگی هوا بر سلامت و چرخه تکراری قوانین بر زمین مانده
زمستان که میآید، آسمان رنگ عوض میکند، تیره میشود. ذرات معلق هوا به ریهها سرازیر میشوند. کودکان و سالخوردگان به سرفه میافتند و این نشانه آلودگی هوا است. اما اینکه این آلودگی چه تبعاتی بر سلامت جسم و کیفیت زندگی افراد دارد، در این مصاحبه به آن پرداختهایم.
مهدی عنایتی در گفتوگو با ایسنا در خصوص آلودگی هوا و تأثیر مخرب آن بر سلامت و کیفیت زندگی افراد به خصوص کودکان و نوجوانان اظهار کرد: آنچه امروز به عنوان آلودگی هوا تلقی میشود و کمترین آسیب آن را دانشآموزان با تعطیلی مدارس میبینند، ناشی از چرخه تکراری قوانین بر زمین مانده است.
وی با بیان اینکه خودروهای غیراستاندارد و از رده خارج، کارخانههای آلاینده، بنزین و سوختهای فسیلی، کارخانه سیمان آبیک و همچنین نیروگاه شهید رجایی دست به دست وارونگی هوا در فصل زمستان دادهاند تا قزوین هوا نداشته باشد.
این فعال محیط زیستی خاطرنشان کرد: آنچه به عنوان یک فعال محیط زیستی با آن موضع و مسئله دارم، عدم پیوست زیست محیطی برای تولیدات و پروژهها است.
وی ادامه داد: امروز از آلودگی هوا ابراز نگرانی میکنیم در حالی که چند سال گذشته تیشه به ریشه باغستان سنتی قزوین زدیم. حقابه باغستان را از آن گرفتیم بخشی از باغستان را به دلیل پلسازی تخریب کردیم و ریههای شهر را در معرض نابودی پیش بردیم.
عنایتی گفت: بر اساس کارشناسیهای انجام شده، دود ناشی از خودروها از دیگر عوامل اصلی آلودگی هواست در حالی که در تولید خودروهای داخلی، به مسئله حفظ هوا و محیط زیست توجه خاصی نشده است.
وی با اشاره به اینکه سالانه بالغ بر ۲۵ هزار نفر به دلیل آلودگی هوا جان خود را از دست میدهند، افزود: امروز محیط زیست ما به مرز هشدار و خط قرمز رسیده است و نیازمند تغییری اساسی در سیاستهای زیست محیطی است، وزارت بهداشت هر سال اعلام میکند؛ بالغبر ۵۰ درصد مرگهای زودرس به دلیل اختلالاتی چون ایست قلبی و سکته مغزی است که آلودگی هوا نقش مهمی در ایجاد و یا تشدید آن دارد.
این پزشک عمومی و فعال محیط زیستی عنوان کرد: مرگ و میرهای زودرس ناشی از سرطان ریه و مرگ و میرهای زودرس ناشی از بیماری مزمن انسداد ریوی و سرطان خون با آلودگی هوا رابطه مستقیم دارند.
وی ادامه داد: مطالعات نشان داده آلایندههای هوا مانند ذرات معلق هوا، مونواکسید کربن، دی اکسید گوگرد، اکسیدهای نیتروژن و اُزُن در کنار ترکیبات آلی فرار و فلزات سنگین موجود در ذرات معلق از طریق مکانیزمهای مختلف، باعث ناباروری میشوند.
عنایتی تصریح کرد: برخی از نمایندههای مجلس استان، به دنبال پیشبرد اهداف قانون جوانی جمعیت هستند، در حالی که آلودگی هوا نه تنها منجر به بروز ناباروری میشود بلکه وجود برخی بیماریهای خاص از جمله SMA و بیماری پروانهای و PKU به دلیل جهش ژن به وجود میآید که میتواند ناشی از همین آلودگی هوا باشد.
این پزشک گفت: تشدید آسم، بیماری انسدادی مزمن تنفسی، سرطان ریه و کاهش عملکرد ریوی، تشدید زوال عصبی مانند آلزایمر، پارکینسون و افزایش احتمال ابتلا به اماس، پیری زودرس پوست و دهها اختلال دیگر از عوارض آلودگی هوا است.
وی درباره رابطه آلودگی هوا و ناباروری افزود: بر اساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، گفته میشود که به طور تقریبی ۱۵ تا ۳۰ درصد زوجها با مشکل ناباروری غیرقابل توضیح مواجه هستند، سبک زندگی و کیفیت محیط و آلایندههای محیط میتواند نقش مهمی در این زمینه داشته باشد. برخی از موارد ناباروری ماهیت ناشناخته دارند که ممکن است ناشی از قرار گرفتن در معرض آلایندههای شیمیایی در محیطهای آزاد، خانگی و شغلی باشند.
عنایتی خاطرنشان کرد: چه بخواهیم و چه نخواهیم نیروگاه شهید رجایی و کارخانه سیمان آبیک به زیست بوم و سلامت مردم آسیب وارد کرده است و امیدواریم مسئولان نیز به این نقطه اشتراک با فعالان محیط زیستی برسند و به دنبال تولیدات انرژی پاک باشند.
انتهای پیام