افزایش نرخ طلاق بین سالمندان
همسو پزشکی: سید جواد حسینی رئیس سازمان بهزیستی در افتتاحیه کارگاه بینالمللی تدوین نظام جامع آموزش مراقبین رسمی سالمندان در دانشگاه علوم پزشکی ایران، با اشاره به رشد شتابان جمعیت سالمندی در کشور عنوان کرد: ما با یک تأخیر ساختاری در ارائه خدمات به سالمندان مواجههایم که متناسب با نرخ رشد جمعیتی نیست. پیشبینی میشود تا سال ۱۴۳۰، حدود ۳۰ درصد از جمعیت کشور را سالمندان تشکیل دهند.
وی افزود: سریعترین راه جبران این عدمتناسب، توسعه آموزش، توانمندسازی و بهکارگیری مراقبین رسمی سلامت است.
حسینی همچنین به پدیده تنهایی سالمندان اشاره کرد و گفت: سالمندان در ایران نیز مانند سایر کشورها، با احساس انزوا و تنهایی مواجه هستند بهویژه که نرخ طلاق در سالمندان افزایش یافته و نسبت قابلتوجهی از زنان سالمند تنها زندگی میکنند.
رئیس سازمان بهزیستی، با اشاره به آسیبهای روانی و اجتماعی که سالمندان از آن رنج میبرند، گفت: ۵۰ درصد سالمندان احساس غفلت و بیتوجهی دارند. نیاز به توجه مثبت، هم در کودکی و هم در سالمندی، دو دوره آسیبپذیر زندگی انسان، حیاتی است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با مرور وضعیت دورههای مختلف زندگی از کودکی تا سالمندی، بر طولانی شدن دوره سالمندی و چالشهای ناشی از آن مانند سندروم بازنشستگی، کمبود حمایتهای خانوادگی و فقدان مهارتهای مواجهه با سالمندی تأکید کرد.
حسینی خاطرنشان کرد: در حال حاضر تنها ۲۵ متخصص رسمی سالمندی در کشور داریم و این رقم در تناسب با جمعیت سالمند آینده نیست.
وی از رشد ۶۰۰ درصدی تعداد مراقبین رسمی سلامت در سال گذشته خبر داد و گفت: تعداد مراقبین از ۱۳۹ نفر در سال ۱۴۰۳ به ۸۴۰ نفر افزایش یافته و در سال جاری به بیش از ۳ هزار نفر خواهد رسید.
رئیس سازمان بهزیستی کشور همچنین از راهاندازی آموزشگاههای تخصصی با همکاری مدارس در نوبت عصر خبر داد و اعلام کرد: طرحی در دست اقدام است که در آن سالمندان، مراقبین غیررسمی و خانوادهها آموزش ببینند.
حسینی در پایان، سه چالش عمده در مسیر توسعه نظام مراقبت رسمی را نبود نظام منسجم آموزش، کمبود استانداردهای شفاف برای صدور گواهی و نظارت و نابرابری دسترسی در مناطق محروم دانست و تأکید کرد: نظام مراقبت رسمی سالمندان باید انسانمحور، استاندارد و دارای پایداری توسعه باشد.