اهمیت حلقه آخر زنجیره تامین دارو در نظام سلامت!
به گزارش خبرنگار مهر، قفل شدن مؤسسات توزیع و عرضه دارو، باعث خواهد شد تا زنجیره تأمین نیز دچار اختلال شود. یعنی، اگر قرار باشد به مشکلات داروخانهها بی اعتنایی کنیم، قطعاً تولید و پخش دارو نیز دچار مشکل خواهد شد؛ بنابراین، داروخانه باید بتواند سرپا بماند تا دارو به دست بیمار برسد. این در حالی است که داروخانهها، به عنوان حلقه آخر زنجیره تأمین دارو، با خیل انبوهی از مشکلات دست و پنجه نرم میکنند که اگر نخواهیم چارهای برای حل آنها بیاندیشیم، قطعاً دچار کمبود کاذب دارو خواهیم شد.
در روزهایی که تجربه جنگ ۱۲ روزه را پشت سر گذاشته ایم، داروخانهها نیز در خدمت رسانی به مردم و بیماران، همچون سایر بخشهای حوزه سلامت؛ پای کار بودند و اجازه ندادند که دسترسی مردم به دارو، دچار اختلال شود. حالا در روزهای پیش رو، روز داروسازی را داریم. پنجم شهریور مصادف با زادروز حکیم زکریای رازی، به عنوان روز داروسازی در تقویم رسمی کشور نام گرفته است. از همین رو، تلاشگران حلقه آخر زنجیره تأمین دارو در کشور، همواره در این روز به طرح مهمترین مسائل و مشکلات خود میپردازند و انجمن داروسازان ایران، این حلقه را مدیریت و نمایندگی میکند.
مرضیه بذرافشان عضو هیأت مدیره انجمن داروسازان ایران، با اشاره به جایگاه مهم انجمن داروسازان ایران در نظام دارویی کشور، گفت: با توجه به شرایط خاص حاکم بر صنعت داروسازی و داروخانهها، امسال برگزاری مراسم روز داروسازی، اهمیت ویژهای یافته و تلاش ما بر آن است تا این مراسم نماد قدردانی از تلاشهای شبانهروزی داروسازان و فرصتی برای همافزایی بیشتر میان تشکلها و ارکان مختلف حوزه دارویی باشد.
وی افزود: در این رویداد ملی، برنامههایی همچون اعطای «نشان عالی مفاخر داروسازی کشور»، برگزاری دورههای بازآموزی علمی و تجلیل از داروسازان پیشرو، پیشبینی شده است.
بذرافشان گفت: چهل و هفتمین همایش روز ملی داروسازی، نه تنها آئینی برای پاسداشت تاریخ و خدمات داروسازان است، بلکه بستری برای ارائه راهکارهای نوین، توسعه تعاملات علمی و ارتقا سطح کیفی خدمات دارویی در کشور به شمار میرود.
حسین ریگی دبیر انجمن داروسازان سیستان و بلوچستان، در همین رابطه گفت: بزرگداشت روز داروسازی، بستری است برای تبیین جایگاه برجسته داروسازان در نظام سلامت کشور و این مراسم میتواند نقش کلیدی همکاران داروساز را در تأمین سلامت مردم، شفاف و برجسته نماید.
وی افزود: این فضا میتواند مطالبات به حق همکاران ما، از جمله پیگیری حقوق تضعیف شده داروسازان و بدهی سازمانهای بیمهگر به داروخانهها را در معرض توجه افکار عمومی و مسئولان قرار دهد.
ریگی گفت: این گردهمایی میتواند نماد وحدت و انسجام صنف داروسازی باشد، قدرت تأثیرگذاری داروسازان را تقویت کرده و راه را برای مطالبه گری مؤثر باز کند.
علیرضا احمدنیا رودسری سرپرست اداره امور داروخانهها و شرکتهای پخش سازمان غذا و دارو، در واکنش به همایش روز داروسازی، گفت: این مناسبت فرصتیست برای یادآوری اینکه داروساز صرفاً یک فعال داروخانهای نیست، بلکه نقش مهمی در سطوح علمی، پژوهشی، صنعتی و سیاستگذارانه ایفا میکند.
وی افزود: این مراسم در واقع تریبونی مؤثر برای طرح مطالبات صنفی و تقویت انسجام حرفهای است. وقتی نقش داروسازان در ارتقا سلامت عمومی برجسته میشود، نگاه نهادهای تصمیمگیر نیز تغییر کرده و توجه بیشتری به جایگاه این حرفه در سیاستگذاریهای بهداشتی و دارویی جلب میشود.
احمدنیا رودسری گفت: استمرار این رویداد طی ۴۷ سال گذشته، منجر به شکلگیری هویتی منسجم برای حرفه داروسازی شده است. همچنین موجب ترویج فرهنگ علمی، ارتقا ارتباطات بین دانشگاه، صنعت، داروخانه و نهادهای حاکمیتی و فراهم شدن بستری برای همافزایی علمی و حرفهای شده است.
وی افزود: در این گردهمایی ملی، داروسازان شاغل در داروخانه، صنعت، آموزش عالی و سازمانهای دولتی در کنار یکدیگر قرار میگیرند. این فضا، درک متقابل و تبادل نظر میان بخشهای مختلف را تسهیل میکند و به تدوین راهکارهای مشترک برای حل چالشهای ساختاری داروسازی کشور منجر میشود.
احمدنیا رودسری ادامه داد: تعامل زنجیره تأمین دارو، میتواند به بهبود خدمات دارویی، بهروزرسانی دانش حرفهای و تسریع فرآیند نوآوری در داروخانهها منجر شود. لذا، رویداد چهل و هفتم، یک فرصت راهبردی برای بازتعریف نقش داروساز در نظام سلامت است.
جواد سالار صادقی عضو هیئت مدیره انجمن داروسازان ایران گفت: پنجم شهریور، بهانهای است برای گرامیداشت تلاشهای کیمیاگران خاموش نظام سلامت؛ افرادی که در اقصی نقاط کشور، با روحیهای جهادی و بیمنت، پاسخگوی نیازهای دارویی بیماران هستند.
وی افزود: روز داروساز میتواند عاملی برای ارتقا درک عمومی جامعه از نقش داروسازان در نظام سلامت باشد. ما باید از این فرصت استفاده کنیم تا به مردم و تصمیمگیران کشور نشان دهیم که داروسازان یکی از پایههای اصلی درمان و یکی از عوامل کلیدی در مدیریت هزینههای سلامت هستند.
سالار صادقی گفت: ما به دنبال تثبیت جایگاه صنفی و تخصصی داروسازان در تصمیمسازیهای کلان بهداشت و درمان هستیم. همچنین معرفی خدمات داروساز محور، توانمندسازی علمی همکاران از طریق دورههای بازآموزی، و تشویق به نوآوری و کارآفرینی در زنجیره دارویی، از دیگر اهدافی است که در این رویداد دنبال میکنیم.