اجتماعی > سلامت

خدمات متفاوت بهداشتی و درمانی در مراسم اربعین/ ایجاد تونلهای سرمایشی در مرزها



همسو پزشکی: دکتر عبدالرضا پازوکی در نشست خبری «پنجمین کنگره سلامت در اربعین» که امروز، ۶ خرداد ماه برگزار شد، اظهار کرد: ششمین کنگره سلامت در اربعین طی روزهای ۴ تا ۶ تیر ماه در سالن همایش‌های رازی دانشگاه علوم‌پزشکی ایران برگزار می‌شود. ۳۱۵ مقاله به کنگره واصل شده که از این تعداد ۱۰ مقاله به زبان عربی است. همچنین ۵۰ درصد مقالات به زبان فارسی و سایر مقالات به زبان انگلیسی است. آخرین فرصت ارسال مقالات به پنجمین کنگره سلامت در اربعین، ۱۷ خرداد است.

وی با بیان اینکه مسائل ۱۷گانه در کنگره مورد بررسی قرار می‌گیرد، گفت: مسائلی مانند تغذیه، تجهیزات، امداد و نجات، طب سنتی، پرستاری، دندانپزشکی، هوش مصنوعی و عوامل فرهنگی مورد بررسی قرار می‌گیرد.  همچنین ۱۲امتیاز بازآموزی برای پزشکان و ۲ امتیاز فرهنگی برای اعضای هیات‌علمی برای شرکت در کنگره درنظر گرفته می‌شود.

دبیر علمی پنجمین کنگره سلامت در اربعین درباره مهمانان پنجمین کنگره سلامت در اربعین توضیح داد: ۲۴ مهمان از ۶ کشور ایتالیا، انگلستان، فلسطین، عراق، هلند و لبنان در پنجمین کنگره سلامت در اربعین حضور دارند.

پازوکی با بیان اینکه حدود ۴ درصد جمعیت کشور در مراسم اربعین شرکت می‌کنند، افزود: تجمع بزرگ اربعین از جنبه‌های مختلف در حوزه پزشکی مورد بررسی قرار می‌گیرد. مراسم اربعین، ویژگی‌های منحصربفردی دارد که این تجمع را نسبت به سایر تجمع‌ها متفاوت می‌کند. به طور مثال در تجمعاتی مانند کنسرتها اغلب جوانان حضور دارند اما گروه‌های سنی مختلف از نوزاد تا زنان باردار و سالمندان در تجمع اربعین حضور دارند.

وی با بیان اینکه حضور بیماران صعب‌العلاج از دیگر ویژگی‌های مراسم اربعین است، تصریح کرد: بسیاری از بیماران صعب‌العلاج در این تجمع حضور دارند.

دبیر علمی پنجمین کنگره سلامت در اربعین درباره دیگر ویژگی تجمع اربعین گفت: یکی دیگر از ویژگی‌های تجمع اربعین این است که مردم از کشورهایی با سطوح مختلف مانند کشورهای اسکاندیناوی که بالاترین سطح بهداشتی را دارند تا کشورهایی که در مواجهه با بیماری‌های تنفسی و منتقله از آب و غذا هستند، حضور دارند.

وی درباره مقاومت نسبی در برابر ویروس‌ها توضیح داد: مردم کشور در مواجهه با بیماری‌هایی که اپیدمی داشته‌اند، مقاوم هستند. اما در تجمع اربعین افراد در مواجهه با برخی ویروس‌ها و باکتری‌هایی قرار می‌گیرند که تا کنون با آن برخورد و مواجهه نداشته‌اند.

پازوکی گفت: به طور معمول، هنگامی که مردم یک منطقه در یک همایش یا تجمع حضور پیدا می‌کنند، تمهیدات بهداشتی لازم برای آن تجمع در نظر گرفته می‌شود اما شرایط برای تجمع‌هایی که مردم از مناطق مختلف حضور دارند، متفاوت است. شرایط بهداشتی اربعین نسبت به گذشته بهتر شده اما همچنان شرایط مطلوب وجود ندارد.

دبیر علمی پنجمین کنگره سلامت در اربعین با بیان اینکه ارائه خدمات بهداشتی و درمانی در مراسم اربعین متفاوت است، خاطرنشان کرد: جمعیتی که در مراسم اربعین حضور دارند، جمعیتی سیال هستند یعنی اینکه این جمعیت ثابت نیست و در حال حرکت است. ارائه خدمات به جمعیت در حال حرکت با یک جمعیت ثابت متفاوت است.

وی با بیان اینکه ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به زائران اربعین می‌بایست از یک پشتوانه علمی برخوردار باشد، خاطرنشان کرد: به واسطه برگزاری کنگره‌های بین‌المللی توانسته‌ایم به پشتوانه علمی دست یابیم.  به طور مثال، زائرانی که حدود ۵ تا ۶ سال پیش در مراسم اربعین شرکت می‌کردند تا چند ماه بعد دچار بیماری و آثار از کار افتادگی شدید بودند اما به واسطه تجربیات و دستاوردهای علمی شرایط بسیار تغییر کرده است. نه تنها بار بیماری و هزینه‌های ناشی از آن برای مردم کاهش یافته بلکه سبب کاهش بار تحمیلی برای دولت نیز شده است.

پازوکی با بیان اینکه ایران محل تردد زائران برخی کشورهای دیگر در مراسم اربعین نیز است، گفت: زائران کشورهای هند، پاکستان، افغانستان و آذربایجان از کشور ما برای سفر به مراسم اربعین عبور می‌کنند. به منظور پیشگیری از ورود بیماری بومی این کشورها به کشور و ابتلای شهروندان ایرانی، اقدامات بسیار خوبی صورت می‌گیرد و نقش دانشگاه‌های علوم پزشکی که در نواحی مرزی حضور دارند، بسیار چشمگیر است.

وی با بیان اینکه «کنکره سلامت در اربعین» فرصت مناسبی برای تبادل تجربه است، افزود: این کنگره فرصت خوبی برای همکاری بین‌بخشی، تبادل تجربیات میان دانشگاه‌های علوم پزشکی و انتقال تجربه به مسئولان بهداشتی کشور عراق است. انتشار  نخستین مجله در ارتباط با تجمع انبوه از دستاوردهای کنگره سلامت در اربعین به حساب می‌آید.

دبیر علمی پنجمین کنگره سلامت در اربعین درباره ضرورت توجه به فرهنگسازی در حوزه رعایت نکات بهداشتی اظهار کرد: رعایت نکات بهداشتی در کانون توجه ائمه و پیامبر اسلام نیز قرار داشته است. رسانه‌ها به طور قطع می‌توانند نقش موثری در زمینه فرهنگ‌سازی رعایت نکات بهداشتی داشته باشند.

وی در پاسخ به پرسشی در ارتباط با احتمال شیوع برخی بیماری‌ها هنگام بازگشت از مراسم اربعین گفت: زائران برخی کشورها مانند زائران پاکستانی به هنگام بازگشت از مراسم اربعین به نقاط مختلف کشور سفر می‌کنند و ضرورت دارد که کنترل بیماری‌ها در کانون توجه قرار گیرد. دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور، کنترل و رصد شرایط زائران کشورهای مختلف را انجام می‌دهند.

پازوکی با بیان اینکه بیش از ۳ میلیون نفر در مراسم اربعین سال گذشته شرکت کردند، اظهار کرد: شرایط تجمع اربعین به نحوی است که شرایط خاصی را برای افراد کم‌توان و دارای بیماری زمینه‌ای ایجاد می‌کند. مواردی مانند ازدحام، هوای گرم، فشار و بیماری‌های زائران سایر کشورها و گرمازدگی از عوامل خطر مراسم اربعین است.

وی ادامه داد: گرمازدگی از مباحث مهم چهارمین کنگره سلامت در اربعین بود. هنگامی که جمعیت  ۲ میلیون نفری زائران ایرانی در مراسم حج را مورد بررسی قرار می‌دهیم به این نتیجه می‌رسیم که تعداد فوتی‌های زائران ایرانی ناشی از گرمازدگی کمتر از ۱۰ نفر بود در حالیکه تعداد فوتی‌های کشورهای مصر و اردن به ترتیب بیش از ۶۳ و ۳۰ نفر بود. کل فوتی‌ها حج به دلیل مسائل مختلف ماننذ گرمازدگی و تصادفات کمتر از ۱۰۰ نفر بود.

پازوکی با بیان اینکه جمعیت زائران اربعین سال به سال افزایش می‌یابد،تصریح کرد: به نظر می‌رسد که تعداد زائران اربعین امسال نیز افزایش یابد. یکی از مواردی که می‌بایست در کانون توجع قرار گیرد، مرزها است. به طور مثال، درجه حرارت دمای هوای مرز «باشماق» نسبت مرز «مهران» خنک‌تر است و به طور قطع میزان تمهیدات بهداشتی برای موضوع گرمازدگی باید متفاوت باشد. حضور دانشگاه‌های علوم‌پزشکی سبب می‌شود که تمهیدات متفاوتی برای مرزهای مختلف داشته باشند.

دبیر علمی پنجمین کنگره سلامت در اربعین با بیان اینکه اربعین امسال در مرداد ماه است، توضیح داد: اربعین سال جاری با نیمه مرداد ماه مصادف شده که گرم‌ترین زمان سال است. تجربیات بسیار ارزشمندی در زمینه مقابله با گرمازدگی طی دو سال گذشته به دست آورده‌ایم و پروتکل‌های علمی استانداردی در این زمینه طراحی شده و به تمام مراکز بهداشتی و درمانی داخل کشور و کشور عراق ابلاغ شده است. اقدامات متعددی مانند ایجاد تونل‌های سرمایشی به منظور پیشگیری از گرمازدگی در دستور کار قرار گرفته است و این تونل‌ها در مناطق مرزی نصب می‌شود.

وی درباره دستورالعمل‌های بهداشتی برای پیشگیری از گرمازدگی گفت: دستورالعمل‌هایی مانند عدم حرکت زائران در ساعت گرم، فعالیت پیاده‌روی در ساعت خنک مانند غروب تا صبح زود سبب شده که آمادگی مناسبی برای مواجهه با گرمازدگی فراهم شود.

انتهای پیام



منبع:ایسنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا