سلامت > تغذیه

خواص شگفت انگیز هسته زردآلو


به گزارش خبرنگار مهر، زردآلو یکی از میوه‌های بسیار پرخاصیت و پرطرفدار است که هسته آن دارای یک مغز، مشابه بادام بوده که با شکستن هسته، می‌توان مغز هسته زردآلو را میل کرد. مغز هسته زردآلو در اغلب اوقات خوشمزه بوده، اما گاهی می‌تواند مزه تلخی داشته باشد. به دلیل مزه خوب این مغز، بسیاری از افراد تمایل به مصرف مغز هسته زردآلو دارند؛ اما در ارتباط با میزان مصرف و فواید و عوارض مصرف هسته زردآلو تحقیقات بسیاری انجام شده است و مشاوران تغذیه و متخصصان توصیه‌های فراوانی در ارتباط با مصرف هسته زردآلو دارند.

خواص هسته زردآلو در طب ایرانی

در زردآلو میزان زیادی فیبر، ویتامین C، ویتامین A، انواعی از آنتی اکسیدان‌ها همچون بتاکاروتن، پتاسیم و آهن وجود دارد. همچنین مغز هسته زردآلو شیرین نیز پس از شکستن هسته آن، به شکل یک بادام است که سبب شده است بسیاری از افراد و به‌خصوص کودکان به خوردن مغز هسته زردآلو علاقه بسیاری داشته باشند و تصور کنند که به دلیل آن‌که زردآلو خواص بسیاری دارد، مغز آن نیز سرشار از خاصیت است.

یکی از خواص هسته زردآلو در طب اسلامی که به آن اشاره شده است، دارا بودن آمیگدالین است. تحقیقاتی که در آزمایشگاه انجام شده است، آمیگدالین را به عنوان یک ماده با خاصیت ضد سرطانی تشخیص دادند؛ اما این مسئله در آزمایشات مؤسسه ملی سرطان تأیید نشده است. با این حال در ساخت برخی داروهای درمان سرطان از این ماده استفاده می‌کنند.

به دلیل خواص هسته زردآلو خشک شده در عملکرد ضد سرطانی آن، به افرادی که احتمال بالایی برای ابتلاء به سرطان دارند و یا کسانی که از آن بهبودی پیدا کرده‌اند، توصیه می‌شود به تعداد بسیار کم در روز هسته زردآلو میل کنند، تا با مصرف زیاد آن به عوارض مصرف هسته زردآلو دچار نشوند.

مضرات و خواص هسته ی زردآلو

خواص هسته زردآلو برای کودکان

کودکان اغلب پس از مصرف زردآلو که خواص بسیار زیادی برای سلامتی دارد، علاقمند هستند هسته آن را بشکنند و از طعم خوب مغز هسته زردآلو استفاده کنند. با این حال، وجود خواص هسته زردآلو برای کودکان هنوز به اثبات نرسیده است و بهتر است از مصرف بیش از اندازه آن خودداری کنند. شاید مصرف تا حدود ۵ عدد از این ماده برای بزرگسالان مشکلی ایجاد نکند، اما بهتر است به دلیل تشکیل موادی شبیه به سیانور در بدن، کودکان از مصرف هسته زردآلو خودداری کنند.

خواص هسته زردآلو در بارداری

هسته زردآلو دارای آمیگدالین است و به همین دلیل می‌تواند مسمومیت سیانید ایجاد کند. نه‌تنها هیچ‌گونه خواص هسته زردآلو در بارداری و دوران شیردهی به اثبات نرسیده است؛ بلکه توصیه می‌شود خانم‌های باردار و شیرده از مصرف مغز هسته زردآلو در این دوران خودداری کنند.

هسته زردآلو حاوی تیامین و اسیدهای چرب امگا ۳ است

دانه‌های زردآلو حاوی سطوح بالایی از تیامین است که به عنوان ویتامین B1 نیز شناخته می‌شود، که برخی تحقیقات نشان می‌دهد ممکن است به کاهش فشار خون و حفظ سلامت قلب کمک کند. تیامین ممکن است فشار پمپ (سیستولیک) و پر کردن (دیاستولیک) را به و از قلب تحریک کند و احتمالاً به پیشگیری از نارسایی احتقانی قلب کمک می‌کند.

دانه‌های زردآلو همچنین به دلیل پتانسیل خود در کاهش التهاب شناخته شده اند. تحقیقات نشان می‌دهد که محتوای فیبر موجود در دانه‌ها ممکن است اسید و سایر سموم را در بدن به دام بیندازد و به حذف آنها کمک کند. مطالعات نشان می‌دهد که دانه‌های زردآلو حتی ممکن است از موارد شدید التهاب مانند آرتریت حمایت کند. در یک مطالعه کره جنوبی که بر روی موش‌های مبتلا به آرتریت انجام شد، هسته زردآلو در کاهش درد مرتبط با آرتریت موفق بود.

خواص هسته زردآلو و مضرات آن

هسته زردآلو برای سلامت تنفسی بدن مفید است

هسته زردآلو برای قرن‌ها در طب سنتی چینی برای حمایت از سلامت تنفسی استفاده می‌شود.مطالعات نشان می‌دهد که مواد فعال موجود در دانه‌های زردآلو ممکن است به عنوان خلط آور یا موادی که ترشحات راه هوایی را افزایش می‌دهند، با افزایش محتوای آب عمل کنند. افزایش محتوای آب به بدن اجازه می‌دهد تا بیماری‌هایی را که می‌تواند باعث التهاب، عفونت، حملات آسم، واکنش‌های آلرژیک و سایر مشکلات تنفسی شود را دفع کند.
خواص هسته زردآلو در طب اسلامی

خواص روغن هسته زردآلو

با وجود آن که مصرف مغز هسته زردآلو به دلیل ناچیز بودن خواص هسته زردآلو خشک شده، توصیه نمی‌شود؛ اما روغن هسته زردآلو خواص زیادی دارد که برای مصرف موضعی، اغلب مشکلی ایجاد نمی‌کند و بهتر است به صورت خوراکی مصرف نشود. از خواص روغن هسته زردآلو می‌توان وجود مواد آنتی اکسیدانی، مواد ضد باکتریایی و مواد مغذی را نام برد که سبب جوانسازی پوست و کاهش چین و چروک می‌شوند.

همچنین روغن هسته زردآلو می‌تواند همچون یک تونر عمل کرده و به پاکسازی عمقی پوست کمک نمایند. برای کمک به آبرسانی پوست و همچنین پیشگیری از اثرات مخرب آفتاب، از روغن هسته زردآلو استفاده می‌کنند که نه‌تنها به مرطوب نگه داشتن پوست کمک می‌نماید، بلکه به دلیل داشتن ویتامین E، خاصیت ضد آفتابی دارد.

دیگر خواص روغن هسته زردآلو برای مو است که به دلیل وجود ویتامین A، فولیکول‌های مو را تقویت کرده و به کاهش ریزش مو کمک می‌نماید. همچنین ویتامین E موجود در روغن هسته زردآلو، به رفع خشکی مو و حفظ رطوبت آن کمک می‌کند.

مضرات هسته زردآلو

با وجود آنکه برخی از محققین ادعا می‌کنند آمیگدالین موجود در هسته زردآلو خواص ضد سرطانی دارد؛ اما این ماده درون بدن با آنزیم‌ها واکنش داده و در نتیجه هیدروژن سیانید آزاد می‌نماید که این ماده عملکردی شبیه به سیانید در بدن دارد.

از مضرات هسته زردآلو می‌توان عوارض مصرف آمیگدالین را بیان کرد که در صورت مصرف بیش از حد آن، می‌تواند حتی اختلال تنفسی، فلج و مرگ را به دنبال داشته باشد. مضرات هسته زردآلو، هم شامل عوارض ملایم مغز هسته زردآلو هستند که سردرد، حالت تهوع، استفراغ و احساس گیجی به فرد دست می‌دهد و از مضرات هسته زردآلو شدید نی می‌توان به مسمومیت سیانیدی اشاره کرد که سطح هوشیاری را کاهش داده، سبب بروز سیانوز یعنی کبود شدن پوست، ناخن و لب‌ها به دلیل کمبود اکسیژن در بافت می‌شود؛ همچنین افتادگی پلک چشم و فشارخون پایین نیز به دنبال دارد.

همچنین مسمومیت سیانیدی می‌تواند به کبد آسیب زیادی برساند و حتی مصرف هسته زردآلو و مصرف همزمان ویتامین C سبب افزایش میزان سیانید در بدن شده و حتی می‌تواند منجر به کما و مرگ گردد. مغز هسته زردآلو را نباید همزمان با هلو، کرفس، جوانه گندم و هویج مصرف کرد زیرا سبب چند برابر شدن عوارض جانبی آمیگدالین در بدن می‌شود.



منبع:مهر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا