زندگی > تغذیه و آشپزی

خورش گیلاخه؛ غذای اصیل کردی که هوش از سرتان می برد


به گزارش همشهری آنلاین، خورش گیلاخه یکی از خورش های سنتی و مقوی کردی است که به دلیل عطر و طعم خاص و استفاده از مواد اولیه تازه، در میان مردم کردستان به محبوبیت بالایی دست یافته است. این خورش به عنوان یکی از نمادهای فرهنگ غذایی کردها شناخته می شود و به طور معمول در مناسبت های خاص و مهمانی ها سرو می شود. در این مقاله، به معرفی خورش گیلاخه، مواد اولیه آن، طرز تهیه و نکات کلیدی در تهیه این خورش پرداخته خواهد شد.

تاریخچه و اهمیت خورش گیلاخه

فرارو نوشت: خورش گیلاخه به دلیل تاریخچه غنی و ریشه های عمیق فرهنگی خود، بخشی از هویت غذایی کردها به شمار می رود. این خورش به صورت سنتی در خانواده های کرد تهیه می شود و از نسلی به نسل دیگر منتقل شده است. گیلاخه به معنای «غذای خوشمزه» است و این نام به خوبی نشان دهنده طعم بی نظیر آن است. در بسیاری از مناطق کردستان، این خورش به عنوان نمادی از مهمان نوازی و محبت به مهمانان در نظر گرفته می شود.

خورش گیلاخه؛ غذای اصیل کردی که هوش از سرتان می برد

مواد لازم جهت تهیه خورش گیلاخه

پیاز: یک عدد متوسط
گیلاخه: نیم کیلوگرم
گوشت قرمز: نیم کیلوگرم
لوبیا قرمز: یک فنجان
لیمو عمانی: ۵ عدد
زردچوبه و نمک و روغن: به میزان لازم
تره خان (یا جعفری و گشنیز): اگر سبزی ساطوری شده تر بود یک و نیم لیوان و اگر خشک بود سه چهارم لیوان

خورش گیلاخه؛ غذای اصیل کردی که هوش از سرتان می برد

طرز تهیه خورش گیلاخه کردستانی

ابتدا پیاز خلال شده را با زردچوبه و نمک کمی تفت می دهیم.
سپس گوشت قطعه شده را افزوده و مقداری با هم سرخ می کنیم.
چند لیوان آب جوش افزوده و لیمو عمانی ها را که با چنگال سوراخ شده و لوبیا را که قبلا خیسانده ایم به آن اضافه می نماییم و می گذاریم تا ۴۵ دقیقه در دیگ بپزد.
در ماهیتابه ای جداگانه گیلاخه را با روغن تفت می دهیم و تره خان یا جعفری و گشنیز ساطوری شده را هم افزوده و مقداری دیگر تفت می دهیم (می توان به جای سبزی ساطوری شده از سبزی خشک هم استفاده کرد).
حالا گیلاخه و سبزی را به سایر مواد افزوده و می گذاریم ۲۰ دقیه دیگر با شعله کم در قابلمه پخته شده و جا بیافتد.

نکات پخت خورش گیلاخه

اگرچه گیلاخه قبل از پخت بسیار لزج است اما خورش آن اصلا لزج نبوده و بسیار هم خوش طعم و خوشرنگ است.

پیازچه های سفیدی که روی خورش می بینید در اصل پیازچه گیلاخه هستند.

به جای استفاده از تره خان می توان از ترکیب جعفری و گشنیز نیز استفاده نمود.

همچنین می توان به جای سبزی ساطوری شده از سبزی خشک هم استفاده کرد.

خورش گیلاخه؛ غذای اصیل کردی که هوش از سرتان می برد

نکات کلیدی در تهیه خورش گیلاخه

انتخاب گوشت مناسب: استفاده از گوشت تازه و با کیفیت تأثیر زیادی بر طعم نهایی خورش دارد.

استفاده از ادویه جات تازه: ادویه جات تازه عطر و طعم بهتری را به خورش می بخشند.

پختن به آرامی: پختن طولانی مدت بر روی حرارت ملایم باعث می شود تا طعم ها به خوبی ترکیب شوند و خورش جا بیفتد.

تنظیم غلظت: اگر خورش غلیظ شد، می توانید کمی آب اضافه کنید و بگذارید تا جا بیفتد.

خورش گیلاخه به عنوان یکی از غذاهای سنتی و محبوب کردستان یک وعده غذایی خوشمزه و نمادی از فرهنگ و مهمان نوازی این مردم است. با رعایت مراحل تهیه و نکات کلیدی ذکر شده در این مقاله، می توانید این خورش را در خانه تهیه کرده و طعم بی نظیر آن را تجربه کنید. امیدواریم که این مقاله به شما کمک کند تا با این غذای خوشمزه آشنا شوید و آن را در سفره مهمانی ها و مناسبت های خود سرو کنید.



منبع:همشهری آنلاین

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا