ذبح دام فقط در مراکز مجاز ممکن است
محسن فرهادی، رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری مهر با اشاره به افزایش ذبح دام و توزیع گوشت نذری در ایام محرم، بر رعایت اصول بهداشتی در تهیه و فرآوری مواد اولیه تأکید کرد و گفت: مهمترین شرط برای تأمین غذای سالم، استفاده از مواد اولیه بهداشتی و تحت نظارت است. گوشت دام، بهویژه گوسفندانی که بهعنوان قربانی در این ایام استفاده میشوند، باید حتماً از مراکزی تهیه شوند که تحت نظارت دامپزشکی هستند و سلامت دام در آنها تأیید شده باشد.
وی افزود: بهتر است گوشت دام ذبحشده، تا ۲۴ ساعت در یخچال نگهداری و پس از آن در طبخ غذا استفاده شود تا خطرات ناشی از آلودگیهای میکروبی کاهش یابد و همچنین روغن، نمک، برنج و سایر مواد غذایی نیز باید از فروشگاههایی تهیه شوند که دارای مجوزهای لازم از وزارت بهداشت بوده و محصولاتشان دارای تاریخ مصرف معتبر و شرایط نگهداری مناسب باشند.
فرهادی با اشاره به برخی تخلفات رایج مانند ذبح دام در معابر عمومی هشدار داد و گفت: ذبح در خیابانها و محیطهای فاقد امکانات فنی مانند دفع فاضلاب، باعث آلودگیهای شدید محیطی و افزایش خطر انتقال بیماری میشود. توصیه اکید ما این است که ذبح دام در مراکز مجاز شهرداریها که با همکاری دامپزشکی و مراکز بهداشت تجهیز شدهاند، انجام گیرد.
وی تصریح کرد: اگرچه آماری قطعی از میزان بروز مشکلات غذایی در این ایام در دست نیست، اما موارد مشکوک به آلودگی و مواد غذایی فاسد توسط همکاران ما در بازرسیها شناسایی شده و در صورت لزوم نسبت به توقیف آنها اقدام میشود.
فرهادی تأکید کرد: کارشناسان ما در ایام محرم بهعنوان مشاور در اختیار هیئتها و مساجد هستند و توصیه میشود از حضور آنها بهره گرفته شود تا توزیع نذورات با رعایت کامل الزامات بهداشتی انجام شود. بهویژه با توجه به شرایط گرمای هوا، باید توجه داشت که غذای گرم در فضای باز و در معرض دمای بالا، بهویژه غذاهای حاوی گوشت، خیلی سریع فاسد میشود، بنابراین، فاصله زمانی بین آمادهسازی و توزیع باید به حداقل برسد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: تمام توصیههای بهداشتی در گزارشهای ما بهطور منظم ثبت میشود و اگر لازم باشد گزارشهای رسمی از موارد تخلف و اقدامات اصلاحی نیز منتشر خواهد شد.