طرز تهیه آش دوغ سرعین ؛ طعمی به یاد ماندنی از دیار اردبیل
همشهری آنلاین- خدیجه نوروزی: درست است که آش دوغ در همه شهرها و با روش های مختلف پخته می شود اما شهرهایی هستند که آش دوغ شان مشهور تر و شناخته شده تر است که در این خصوص می توان به سرعین ، تبریز ، اردبیل ، شیراز ، ارومیه ، رشت ، مازندران و گردنه حیران اشاره کرد. در ادامه روش پخت آش دوغ محلی سرعین را به شما آموزش خواهیم داد که طعم فوق العاده بی نظیری دارد. با ما همراه باشید.
بیشتر بخوانید:
طرز تهیه آش بادمجان خوشمزه ، غذای محلی لرستان
مواد اولیه
نخود ۱۰۰ گرم
برنج ۱۰۰ گرم
تخم مرغ ۱ عدد
آرد ۱ قاشق
دوغ ۲ لیتر (ترجیحاً دوغ محلی ترش، چرب و تازه)
گشنیز ۵۰ گرم
تره ۲۵ گرم
شوید ۲۵ گرم
نعناع چند برگ
سیر ۴ حبه
نمک کمی
فلفل سیاه ۱.۴ قاشق چایخوری
گوشت چرخ کرده در صورت تمایل
طرز تهیه
نخود را از ۲۴ ساعت قبل خیس کنید و در این مدت چند بار آب آن را عوض کنید تا حالت نفاخ بودن آن کاملا از بین برود. سپس بگذارید به طور کامل بپزد.
برنج را نیز از ۴ ساعت قبل خیس کنید. می توانید از برنج نیم دانه هم برای این کار استفاده کنید.
برنج را داخل یک کاسه بزرگ بریزید و به آن آرد گندم اضافه کنید. یک عدد تخم مرغ هم به آن اضافه کنید و هم بزنید. البته بعضی آشپزها از تخم مرغ استفاده نمی کنند اما وقتی در آش دوغ از تخم مرغ استفاده می کنیم امکان بریده بریده شدن دوغ کمتر می شود.
وقتی مواد که با هم مخلوط شدند، آنها را داخل قابلمه بریزید، دو لیوان آب بریزید و بعد بین ۲ تا ۳ لیتر دوغ را اضافه کنید و اجازه دهید روی حرارت ملایم بپزد. حواستان باشد باید به صورت مداوم هم بزنید و منتظر بمانید تا جوش بیاید. اگر دوغ را مداوم هم نزنید به اصطلاح می بُرد. بعد از جوش آمدن دیگر خیلی احتیاجی به هم زدن نیست و مشکلی پیش نمی آید.
نکته: اگر دوغ شما خیلی ترش و غلیظ بود دو لیوان آب به آن اضافه کنید اما اگر دوغ تان رقیق بود نیازی به این کار نیست و کل آش را با دوغ بپزید.
بعد از جوش آمدن دوغ، نخود را نیز اضافه و زیر حرارت را ملایم کنید تا آش آرام آرام بپزد و برنج ها کاملا له و باز شود و نخودها نیز نرم تر شوند.
۴ حبه سیر را کاملا له و خرد کنید و به آش اضافه کنید. سیر را به صورت خام اضافه کنید. نمک و فلفل سیاه را نیز اضافه کنید.
معمولا در آش دوغ گشنیز و تره را همه استفاده می کنند اما کمی شوید و چند عدد برگ نعنا می تواند مزه آش را متفاوت و خوش طعم تر کند. سبزی ها را کاملا ریز خرد کنید. حواستان باشد بیشتر از ۱۰۰ گرم در آش استفاده نکنید چون رنگش سبز می شود. وقتی برنج ها خوب باز و له شده بودند سبزی ها را اضافه کنید.
گوشت چرخ کرده را نیز در این مرحله قلقلی کنید و به آش اضافه کنید و آرام هم بزنید. البته استفاده از گوشت کاملا اختیاری است و می توانید استفاده نکنید. معمولا هم بدون گوشت پخته می شود. بعد از پخت گوشت ها آش دوغ شما آماده است. نوش جان.