طرز تهیه کشکو؛ غذای مقوی و لذیذ دامغانی ها برای ماه رمضان
به گزارش همشهری آنلاین، در طرز تهیه کله جوش دامغانی یا کله جوش سمنانی که با نام «کشکو» هم معروف است، از بادمجان استفاده میشود و طعم بینظیری دارد. درست کردن این کال جوش به عنوان یک غذای ساده و نونی ایرانی و از انواع غذا با بادمجان، بسیار ساده و راحت است و با مواد در دسترسی هم میتوان آن را تهیه کرد. در این مقاله ما طرز تهیه کله جوش دامغانی و نکات پخت و خوشمزه شدن کله جوش بادمجان را به شما آموزش خواهیم داد.
مواد لازم برای تهیه کله جوش سمنانی
بادمجان: ۵ عدد
کشک: ۵۰۰ گرم
پیاز (برای پیاز داغ): ۱ عدد متوسط
مغز گردو (خرد شده): ۱/۳ لیوان فرانسوی دستهدار
رب گوجه فرنگی: ۱ قاشق غذاخوری
سبزی خشک نعناع (برای نعنا داغ): ۱ قاشق غذاخوری
آب: ۱ لیوان فرانسوی دستهدار
زردچوبه و فلفل سیاه: از هر کدام نصف قاشق چایخوری
نمک و روغن سرخ کردنی: به مقدار کافی
نان خشک: برای ترید کردن کله جوش دامغانی
مدت زمان آمادهسازی مواد اولیه: ۲۰ دقیقه
مدت زمان مورد نیاز برای پخت کله جوش سمنان: ۳۰ دقیقه
مراحل طرز تهیه کله جوش دامغانی یا ماست جوش
کله جوش با بادمجان و گردو مثل کال جوش اصفهانی و کله جوش تبریزی و کله جوش سیرابی طرز تهیه آسانی دارد و زمان کمی برای پخت و آماده شدن نیاز دارد. در ادامه مراحل طرز تهیه کله جوش دامغانی را به روش زیر آماده کنید
مرحله اول: بادمجانها را آماده کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه کشکو دامغانی، بادمجانها را پوست بگیرید و به صورت نگینی خرد کنید. روی بادمجانها مقداری نمک بپاشید و حدود ۲۰ دقیقه صبر کنید تا آب قهوهای یا تلخی بادمجانها خارج شود. سپس بادمجانها را بشویید و در آبکش بریزید.
مرحله دوم: بادمجانها را بپزید یا سرخ کنید
در ادامه، بادمجانهای آبکش شده را در یک قابلمه بریزید و مقداری آب به آنها اضافه کنید تا روی آنها را بپوشاند. سپس قابلمه را روی حرارت بگذارید تا آب شروع به جوشیدن کند. شعله را کم کنید. درب قابلمه را بگذارید و اجازه دهید بادمجانها کاملا بپزند و نرم شوند. اگر دوست دارید بادمجان سرخ کرده داشته باشید بادمجانها را در روغن سرخ کنید، این به سلیقه شما بستگی دارد.
مرحله سوم: پیاز را با روغن تفت دهید
در این مرحله از طرز تهیه کالجوش سمنانی با بادمجان، پیاز را پوست بگیرید و به صورت نگینی خرد کنید. در یک قابلمه جداگانه، مقداری روغن بریزید و روی حرارت بگذارید تا داغ شود. سپس پیازهای نگینی شده را در قابلمه بریزید و تفت دهید تا کاملا سبک و شیشهای شوند.
مرحله چهارم: ادویهها و نعناع را اضافه کنید
در ادامه، گردوهای خرد شده را در قابلمه بریزید و تفت دهید تا طعم خام آنها گرفته شود. نعناع خشک را پودر کنید و به پیاز و گردوها بیفزایید. حدود ۱۵ ثانیه، نعناع خشک را با روغن تفت دهید. سپس زردچوبه و فلفل سیاه را اضافه کنید.
مرحله پنجم: کله جوش دامغانی را بپزید
رب گوجه فرنگی را هم در همین مرحله از تهیه کله جوش سمنانی اضافه کنید و تفت دهید تا رنگ باز کند و طعم خام ندهد. سپس آب جوش را در قابلمه بریزید و مواد را هم بزنید تا کاملا یکدست و یکنواخت شود. اجازه دهید گردو کمی روغن بیندازد. سپس کشک را با مقداری آب رقیق کنید و در قابلمه بریزید.
مرحله آخر: کالجوش با بادمجان را سرو کنید
بعد از اضافه کردن کشک به مواد کالجوش، مدام مواد را هم بزنید تا ته نگیرد. در آخر آن را بچشید و در صورت لزوم، ادویه دلخواه خود را اضافه کنید. سپس بادمجان پخته شده را روی کالجوش بریزید. میتوانید بادمجان را در زمان سرو در کاسهای که کالجوش را در آن ریختهاید بریزید یا با کشک و دیگر مواد کالجوش، هم بزنید و مخلوط کنید.
سپس کالجوش را با مواد دلخواه تزیین و در آن نان خشک ترید کرده و با چاشنی دلخواه یا سبزی خوردن میل کنید.
برای تهیه انواع نان میتوانید از فروشگاههای دلخواه به روشهای خرید حضوری و اینترنتی اقدام کنید.
نکات مهم در طرز تهیه کله جوش دامغانی
اضافه کردن گردو به کله جوش دامغانی، اختیاری است ولی طعم آن را بسیار خوشمزه و بافت کله جوش را لعابدار میکند.
گردوهای به کار رفته در تهیه کله جوش سمنانی، نباید پودر باشند و بهتر است آنها را خرد کنید که زیر دندان حس شوند.
اگر از کشک محلی در تهیه کله جوش دامغانی استفاده میکنید و نیاز به ساییدن کشک وجود دارد، کشک را از نیم ساعت قبل بخیسانید و بسایید.
اضافه کردن رب گوجه فرنگی برای خوشرنگتر شدن کالجوش است. میتوانید از دستور تهیه کله جوش دامغانی، آن را حذف کنید.
به جای رب گوجه فرنگی، میتوانید مثل روش سنتی دامغانی ۲ عدد گوجه فرنگی را نصف کرده و در تابه سرخ کنید. سپس روی کالجوش دامغانی بگذارید و آن را سرو کنید.
فوت و فنهای خوشمزه شدن کله جوش سمنانی
اصلیترین مواد کال جوش دامغان، کشک، بادمجان و پیاز است. به این ترکیبات میتوانید رب گوجه فرنگی یا گوجه فرنگی، گردوی خرد شده، نعناع، ادویههای معطر و آب اضافه کنید.
به طور سنتی، در کله جوش دامغانی، بادمجان با آب پخته میشود ولی میتوانید بادمجان را جداگانه سرخ کنید و در زمان سرو کله جوش، روی غذا بگذارید و سرو کنید.