علیمردانی: چندین برابر میانگین جهانی در ایران مصرف دارو داریم / تعرفههای پزشکی در کشور پایین است
منصور علیمردانی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان و نماینده مردم زنجان در مجلس شورای اسلامی با حضور در خبرگزاری دانشجویان ایران به گفتوگو با مدیران و خبرنگاران این رسانه درباره موضوعات بهداشت و درمان، تحقق شعار وفاق ملی، لزوم مشارکت مردم در تولید و نقش رسانهها در مقابل تهدیدات نرم افزاری پرداخت.
بخش دوم گفتوگوی خبرنگار ایسنا با منصور علیمردانی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی را در زیر بخوانید:
وزارت بهداشت حدود ۱۰۷ همت بدهی دارد، آیا پرداخت این بدهی در بودجه سال آینده پیش بینی شده است؟
۱۰۷ همت مقدار بدهی بیمارستانهای وزارت بهداشت است. بخش عمدهای از این مقدار، بدهی پرسنلی بود که بخشی از آن تامین و پرداخت شد و درحال حاضر بیش تر از ده ماه مطالبه پرسنلی نداریم. بخشی از مطالبات وزارت بهداشت از بیمههاست که اگر به موقع پرداخت شود، این وزارتخانه میتواند بخشی از بدهی های خود را پرداخت کند.از سوی دیگر متاسفانه تعرفههای پایین نسبت به قیمت و هزینه واقعی خدمات بهداشتی در کشور باعث شده است تا بدهی زیادی برای وزارت بهداشت ایجاد شود. افزایش ۴۶ درصدی تعرفهها میتواند آن را به واقعیت نزدیک کند و تولید بدهی وزارت بهداشت را کمتر کند. تامین ۸۰ هزار میلیارد تومان منابع مالی از محل فروش سهام دولت و اختصاص آن به بدهی بیمارستانها در سال ۱۴۰۳ باعث میشود بدهی بیمارستانها به شکل کامل پرداخت شود.
صنعت داروسازی کشور به دلیل عدم پرداخت مطالباتش گلایه دارد. در بودجه سال آینده چه اعتباراتی برای پرداخت مطالب داروسازان پیش بینی شده است؟
تولیدکنندگان دارو و واردکنندگان مواد اولیه داروها با توجه به تورم و گرانی کالاها، مجبور به گران کردن داروها شدهاند؛ چرا که سرمایه در گردش آنها کفاف تولید قبلی را نمیدهد و ممکن است با این وجود، این شرکتها مجبور شوند بخشی از تولیدات خود را متوقف و یا کمتر کنند که این با نیاز کشور همخوانی ندارد. دولت باید خود را برای تامین مالی این شرکتها موظف بداند. استجازهای از رهبر انقلاب برای برداشت مبلغی از صندوق توسعه ملی گرفته شد و یک میلیون دلار در سال ۱۴۰۳ به وزارت بهداشت برای تامین مالی شرکتهای دارویی و پرداخت بدهی بیمارستانها تعلق گرفت. امیدواریم تأثیرات مثبت این کمک رهبر انقلاب را در آیندهای نزدیک ببینیم.
چندین برابر میانگین جهانی، در ایران مصرف دارو داریم و وزارت بهداشت باید مصرف دارو و تجهیزات پزشکی را در کشور کنترل و به واقعیت نزدیک کند. یکی از راهکارهای این موضوع الکترونیکی کردن پروندههای سلامت و نسخه نویسی است. بخش نسخه نویسی محقق شده و درحال انجام است. بدین ترتیب مقدار مصرف دارو برای هر فرد متانسب با تجویز پزشک انجام میشود و مانع ذخیره دارو توسط مردم در خانهها و گذشتن تاریخ انقضای آن میشود. اگر الکترونیکی کردن پروندههای پزشکی اجرایی شود در آزمایشگاهها و تصویربرداریهای پزشکی نیز از تکرار مجدد آزمایشگاهها و تصویربرداریها جلوگیری میشود.
برای ذخیره شش ماهه دارو که به طور مستمر باید ادامه داشته باشد، حدود ۳۰ همت در بودجه ۱۴۰۴ در نظر گرفته شد و این میتواند کمک حال کشورهای داروسازی باشد. با افزایش تعرفههای پزشکی، درآمد وزارت بهداشت و پرداختیهای آن بهتر خواهد شد و پرداخت به ذی نفع نهایی موضوع بسیار مهمی بود که در بودجه امسال در نظر گرفته شده است. درحال حاضر یک ردیف بودجهای خاصی در خزانه ایجاد شده است تا بیمهها بدهی خود را به دانشگاههای علوم پزشکی را به خزانه پرداخت کنند و سازمان برنامه و بودجه مطالبات طلب کاران را مستقیما به خود آنان پرداخت میکند.
افزایش قیمت برخی داروها در بیمهها پیش بینی نشده است، آیا کمیسیون بهداشت به تعهدات بیمهها در این باره ورود کرده است؟
داروهایی که گران شده است، پیشتر قیمتهای بسیار پایینی داشتهاند و عمدتا آمپولهایی بودند که قیمتهای زیر 5000 تومان داشتند. برای کارخانهها صرفه اقتصادی نداشت که این داروها را تولید کنند و مجبور میشدیم که این داروها را از خارج وارد و ارز از کشور خارج کنیم. از سوی دیگر نباید به میزان درصدی که بیمهها برای داروها پرداخت میکنند، فکر کنیم. یعنی بیمهها همان میزان درصدی که پیشتر پرداخت میکردند الان هم پرداخت میکنند اما درحال حاضر به دلیل تورم، میزان پرداختی بیماران خیلی بیشتر شده است و به طور کل هزینه درمان و دارو در کشور افزایش چشم گیری داشته است. در کمیسیون بهداشت و درمان به دنبال راه حلی هستیم تا قیمت داروها کمتر به مردم فشار بیاورد. با توجه به اینکه ارز ترجیحی افزایش پیدا کرده است و ارز ۴۲۰۰ تومانی نیز دیگر داده نمیشود.
همچنان پزشکانی هستند که از دستگاه پز استفاده نمیکنند و عدهای دیگر نیز هزینههای ویزیت بالاتری نسبت به تعرفه های رسمی دارند، چه اقداماتی باید انجام داد تا دیگر شاهد چنین مواردی نباشیم؟
سامانه مودیان مالیاتی به گونهای طراحی شده است که حتی اگر پزشکی به صورت نقدی نیز بخواهد مبلغی فراتر از حد مجاز دریافت کند و یا ویزیت خود را به صورت نقدی دریافت کند، باز هم مچ او گرفته خواهد شد. از سوی دیگر پس از مدتی شرایط به گونه ای میشود که همه افراد مجبور میشوند داروهای خود را از طریق بیمه دریافت کنند و این گونه کد ملی بیمار و دکتر در سامانه ثبت میشود. همچنین افرایش سرمایه هر فرد در نهایت مشخص میشود و در جای خود مالیات مورد نظر از آن اخذ خواهد شد.
قدرت خرید پزشکان کاهش یافته است و یکی از دلایل دریافت مبالغ فراتر از تعرفه همین موضوع است. اشکال در تعرفههای پزشکی و این که شورای عالی بیمه نمیتواند نقطه بهینه را تعریف کند، عامل دیگری است که موجب شده شاهد دریافت زیر میزی توسط پزشکان باشیم. از سوی دیگر اعضای اصلی شورای بیمه، خریداران خدمات هستند و به فکر سود خود هستند. متاسفانه در شورای عالی بیمه نمایندهای از مردم نداریم و تنها نماینده نظام پزشکی و وزارت بهداشت در این شورا وجود دارند. تعرفههای پزشکی به گونهای نبوده که قدرت خرید پزشکان را ثابت نگه دارد. از سوی دیگر جاذبهای که کشورهای اطراف برای پزشکان ایجاد کردهاند، وسوسه انگیز شده است.
عامل اصلی مهاجرت پزشکان از کشور چیست ؟
اقتصاد کشور به گونهای است که پزشکان را مجبور به مهاجرت میکند. بخش اعظمی از منابع مالی سازمان تامین اجتماعی که متولی درمان بیمه شدگان است، از یک سوم حق بیمهای میآید که از حقوق بیمه شدگان کسر میشود. وقتی حقوق کارمند و کارگر رقم پایینی باشد، مقدار پولی که به بخش درمان بیمه تخصیص داده میشود، ناچیز خواهد بود و در نهایت میزان تعرفههای پزشکی و دستمزد پزشکان در کشور پایین می آید و معیشت آنان سخت میشود.
برخی از تعرفههایی که وزارت بهداشت برای عملهای جراحی تعیین کرده بسیار پایین است، به طوری که هیچ پزشکی حاضر به جراحی کردن با این تعرفه نیست.
این جراحیها و عملها در حال انجام است. ۹۵ درصد از پزشکان ما پاک دست هستند و هدف اصلی آنان کمک به بیماران و بهبودی حال آنهاست. البته به این دلیل که منابع بیمه درمان در کشورمان پایین است، وزارت بهداشت مجبور میشود تعرفههای پزشکی را پایین بیاورد. از سوی دیگر پایین بودن تعرفههای پزشکی انگیزه پزشکان را برای عمل جراحی پایین آورده است. کتاب تعرفههای ما مطابق کتاب تعرفههای کالیفرنیا نوشته شده است و میزان درصد تعرفههای پزشکی مطابق آن پیش بینی شده است. اما به دلیل تورم و بی ارزش بودن پول ملی کشورمان، ضریب تعرفههای پزشکی در کشور ما پایین است.
انتهای پیام