عوارضِ جسمی استرس و چند توصیه برای کاهش آن
همسو پزشکی: نظرسنجی از ۱۰۰۵ بزرگسال آمریکایی همچنین نشان داد ۱۶ درصد از این پاسخدهندگان گزارش کردند که هر روز احساس استرس میکنند.
استرس، بخشِ جداییناپذیر از زندگی انسان است و با وجود آنکه بشر امروزی پیشرفتهای بسیاری جهت تسهیل سبک زندگی خود داشته اما مشکلاتش از بین نرفته و فقط شکل آنها تغییر کرده است. به دلیل وجود دغدغههای مختلف، مدیریت استرس برای اغلب افراد کار دشواری است و ناتوانی در مدیریت آن، سلامت روان انسان را تحت تاثیر قرار میدهد.
هنگامی که با یک موقعیت تهدیدکننده مواجه میشوید، سیستم عصبی سمپاتیک – بخشی از سیستم عصبی مرکزی بدن که عملکردهایی مانند ضربان قلب، تنفس و فشار خون را تنظیم میکند – باعث تحریک واکنش «جنگ یا گریز» میشود. هورمون استرس موسوم به «کورتیزول» نیز بدن را هوشیار و آمادهی مقابله با خطر احتمالی میکند.
استرس در عین حال باعث تغییرات فیزیولوژیکی مانند افزایش سطح هوشیاری، تنفس و ضربان قلب سریعتر، فشار خون بالا، افزایش کلسترول خون و افزایش تنش عضلانی میشود.
وقتی استرس پاسخ جنگ یا گریز را در سیستم عصبی مرکزی فعال میکند، میتواند بر سیستم گوارش تأثیر بگذارد و مشکلاتی چون اسپاسم مری، افزایش اسید معده و سوءهاضمه، ایجاد حالت تهوع و اسهال یا یبوست از جمله این موارد هستند.
در موارد جدیتر، استرس ممکن است باعث کاهش جریان خون و اکسیژنرسانی به معده و منجر به گرفتگی، التهاب یا عدم تعادل باکتریهای روده شود.
همچنین میتواند اختلالات گوارشی جدی را تشدید کند از جمله سندرم روده تحریکپذیر (IBS)، بیماری التهابی روده (IBD)، زخم معده و بیماری رفلاکس معده به مری (GERD).
دکتر «مریانا کلات»، مدیر مرکز سلامت یکپارچه ایالت اوهایو در این باره گفت: علاوه بر ایجاد فشار روانی، استرس میتواند بر سلامت جسمی نیز تأثیر بگذارد و دانستن این امر برای افراد، حیاتی است تا راههایی برای کاهش استرس خود پیدا کنند.
کلات که استاد پزشکی خانواده بالینی در ایالت اوهایو است، گفت: استرس به خودی خود بد نیست. اما زمانی که به حالت مزمن شما تبدیل شود و هیچ اقدامی برای مقابله با استرس انجام نشود، مشکل ساز است.
ما فقط در مورد موقعیتها یا افرادی که به آنها اهمیت میدهیم دچار استرس میشویم. این به ما چیزی در مورد ارزشهای ما میگوید. مهمترین چیز این است که از این دانش برای تبدیل استرس خود به روشهایی استفاده کنیم که به جای کاهش آن، انسانیت ما را غنی میکند.
کلات که در زمینه ذهن آگاهی آموزش دیده است و یک مربی معتبر یوگاست، تحقیقات خود را روی توسعه و ارزیابی راههای عملی و مقرون به صرفه برای کاهش خطر ابتلا به بیماری های مزمن مرتبط با استرس برای بزرگسالان و کودکان متمرکز کرده است.
به گزارش نشریه تخصصی «مدیکال اکسپرس»، کلات توصیه می کند این نکات را برای کمک به مقابله با استرس خود امتحان کنید:
* تحرک و فعالیت بدنی (پیاده روی / باشگاه / ورزش)
* صحبت کردن/گذراندن وقت با دیگران که باعث افزایش احساس ارتباط میشود
* گذراندن زمانی به دور از رسانههای اجتماعی
* گذراندن زمان در طبیعت
استرس در هر سطحی بر ما تأثیر می گذارد – فیزیولوژی ما، نگرش ذهنی ما و روابط ما در خانه و محل کار. این متخصص گفت: فهمیدن اینکه چه اقداماتی میتوانیم برای تغییر استرس خود انجام دهیم، می تواند چالش برانگیز باشد.
کلات گفت: تنها ۷ درصد از شرکت کنندگان در نظرسنجی گفتند که هیچ کاری برای مدیریت استرس خود انجام نمی دهند. این خبر خوبی است که بیشتر مردم از این امر آگاه هستند که مدیریت استرس یک نیاز است. به پر استرس ترین فردی که می شناسید فکر کنید. آیا می خواهید در کنار او باشید یا زمان زیادی را با آنها بگذرانید؟ حدس من «خیر» خواهد بود.
انتهای پیام