مرهمی بر زخم بندر؛ مهمترین اقدامات حوزه سلامت در حادثه بندرعباس
همسو پزشکی: از لحظات نخست این حادثه، استاندار و دستگاههای امدادی، نیروهای بهداشتی و درمانی، آتشنشانی و نیروهای مسلح برای خدمترسانی مشارکت کردند. رئیسجمهور هم از این تلاشها و خدمات شبانهروزی کادر درمان تقدیر کرد و با حضور میدانی در محل حادثه ضمن خداقوت به پزشکان، پرستاران و کارکنان درمانی، نقش آنان را در مدیریت این حادثه، حائز اهمیت دانست.
جعفر میعادفر، رئیس سازمان اوژانس کشور که از همان ساعات اولیه به همراه معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در منطقه حضور پیدا کرده بود پس از بازدیدها و نظارتهای مختلف میدانی اعلام کرد: پس از این حادثه و با تلاش نیروهای امدادی ۱۲۳۷ مصدوم به مراکز درمانی منتقل شدند که از این تعداد ۱۶۵ نفر در بخشهای تخصصی در بندرعباس و شیراز و ۳۵ نفر در ICU بستری شدند. ۱۰۷۱ مصدوم پس از مداوا ترخیص اما ۱۰ مصدوم به شهرستان شیراز و لار منتقل شدند. پس از این حادثه تعداد ۱۶۲ عمل جراحی انجام شد.
طبق اعلام روابط عمومی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان و استانهای همجوار، از لحظات آغازین، برنامههای امدادرسانی و درمان را آغاز کردند و بیش از ۱۵۰۰ پرستار چه آنهایی که شیفت کاریشان نبود و چه آنهایی که بازنشسته بودند به صورت داوطلبانه در مراکز درمانی بندرعباس حضور یافتند. سازماندهی مناسبی در سطح وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی انجام شد و تمامی بخشهای ویژه بیمارستانی نیز آماده پذیرش و رسیدگی به مجروحین شدند. با توجه به اینکه در شرایط بروز بحران، تامین تجهیزات، خون و امکانات درمانی ضروری است، بر این اساس با هماهنگیهای انجام شده با استانهای معین، وضعیت تحت کنترل قرار گرفت.
با اعلام شرایط اضطراری، ستاد بحران در E.O.C وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تشکیل و اتوبوس آمبولانس و آمبولانس بالگرد به دانشگاههای معین به هرمزگان اعزام شدند. همچنین بهمنظور جلوگیری از نشر اخبار کذب اطلاعرسانی سریع و صحیح مصدومین حادثه در دستورکار قرار گرفت. برای مدیریت اجساد و نحوه اطلاعرسانی افراد فوتشده نیز هماهنگیهای لازم از سوی وزارت بهداشت با سازمان پزشکی قانونی صورت گرفت.
سیل اهدای خون مرهم زخمها شد
مشکل تامین خون مسالهای بود که از همان ساعات ابتدایی در رسانهها و شبکههای مجازی مورد توجه قرار گرفت. اطلاعرسانیهای صحیح و بهموقع از سوی دولت و وزارت بهداشت باعث شد تا سیل اهدای خون مرهم زخمها شود تا جایی که براساس اعلام محمد نعیمیپور، مدیرکل دفتر جذب و نگهداری اهداکنندگان مراجعه برای اهدای خون در استان هرمزگان ۴۰۰ درصد افزایش یافت.
بررسی آلودگی آب، خاک و هوا و تدوین آموزشهای لازم
بررسی شرایط جوی منطقه و احتمال رخداد آلودگی شیمیایی در شهر و روستاهای اطراف محل حادثه تا شعاع ۳۰ کیلومتری از محل حادثه، استقرار تیمهای بهداشتی در محل حادثه و بررسی شرایط حادثه و اقدامات بهداشتی، تماس با نماینده سازمان هواشناسی و دریافت آخرین وضعیت جوی در شهرستان بندرعباس، بررسی آلودگی آب، خاک و هوا و تدوین آموزشهای لازم درخصوص پیشگیری از حوادث احتمالی، ارسال توصیههای بهداشتی به مردم درخصوص پناهگیری در منزل و استفاده از ماسک، ارتباط مستمر با E.O.C سازمان مدیریت بحران کشور و تبادل اطلاعات و هماهنگی و استقرار بالگرد سپاه جهت اعزام مصدومین انبوه در فرودگاه بندرعباس از دیگر اقدامات مهم وزارت بهداشت در انفجار اسکله شهید رجایی بندرعباس بوده است.
از ارسال تجهیزات تا اقلام دارویی
در این حادثه تعداد ۴۰ دستگاه آمبولانس، یک دستگاه اتوبوس آمبولانس، یک فروند بالگرد، ۲ فروند آمبولانس دریایی برای امدادرسانی مورد استفاده قرار گرفت. همچنین ۱۰ عدد دستگاه شوک، ۱۰ عدد دستگاه نوار قلب، ۵۰ عدد دستگاه پمپ سرنگ، ۲ عدد سونوگرافی پرتابل و ۲۰۰ عدد برانکارد مورد استفاه قرار گرفت.
براساس اعلام وزارت بهداشت، ۱۰۰ عدد ویال مترونیدازول، ۵۰ عدد سرم سدیم کلراید، ۲۰۰۰ عدد سرم شستشو، ۱۰۰۰ عدد آمپول تزریقی لیدوکایین، ۵۰۰ عدد آمپول جنتادیک، ۱۵۰عدد آمپول استاجکت، ۷۰۰عدد پماد موبیکا، ۸۰ عدد آمپول اتراکوریم، ۲۰ عدد آمپول سدیم بی کربنات، ۱۰۰عدد آمپول دیکاترو، ۵۰عدد آمپول کتورالک، ۴۰۰۰ عدد سرم کارید سدیم، ۲۵۰۰ عدد سرم رینگر و ۱۵۰ عدد سرم تزریقی دکستروز به هرمزگان ارسال شد.
در دومین مرحله ارسال تجهیزات مورد نیاز نیز یک دستگاه سیتیاسکن پیشرفته، یک دستگاه رادیولوژی دیجیتال و حدود ۵۰۰ هزار عدد ماسک به منظور ارتقای توان درمانی و حفاظتی مراکز درمانی بندرعباس، به ویژه در پاسخ به نیازهای ایجاد شده پس از حادثه، با هماهنگی و اعلام نیاز معاونت درمان وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان تأمین و تحویل شده است.
در دانشگاه شیراز سه آمبولانس، یک اتوبوس آمبولانس، یک بالگرد و ۱۲۰ تخت بیمارستانی اعزام و آماده عملیات شد. در جهرم نیز یک اتوبوس آمبولانس و بالگرد، در لار سه آمبولانس، یک اتوبوس آمبولانس و یک بالگرد، در فسا یک آمبولانس، در سیرجان دو آمبولانس یک اتوبوس آمبولانس و ۲۰ تخت بیمارستانی، در جیرفت سه آمبولانس و یک اتوبوس آمبولانس، در کرمان ۱۰ تخت بیمارستانی اعزام و آماده عملیات شد. در اورژانس تهران نیز یک هواپیما و یک هواپیما نیز در دانشگاه سپاه پاسداران اختصاص یافت.
در دانشگاه بوشهر نیز ۱۵۰ تخت و در دانشگاههای تهران، شهیدبهشتی و ایران نیز هر کدام ۳۰ تخت به مصدومان حادثه بندر رجایی تعلق گرفت. در مجموع تا تاریخ هفتم اردیبهشت و براساس گزارشهای رسیده از مراکز اورژانس و وزارت بهداشت، ۱۲ آمبولانس، پنج اتوبوس آمبولانس، سه بالگرد، دو هواپیما و ۳۹۰ تخت بیمارستانی به مصدومان حادثه اسکله شهیدرجایی بندرعباس اختصاص یافت.
طبق اعلام وزارت بهداشت، تا ساعات پایانی دوشنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ با استناد به اعلام استاندار هرمزگان، آمار جانباختگان حادثه بندر شهیدرجایی به ۶۵ نفر رسیده و جریان امدادرسانی همچنان ادامه دارد.
انتهای پیام