نسخهای تازه برای غذای سالمندان؛ وزارت بهداشت دستبهکار شد
پریسا ترابی عضو دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: دفتر بهبود تغذیه جامعه در معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی یکی از فعالیتهای مهم خود را بر مراقبت تغذیهای از سالمندان متمرکز کرده است؛ برنامهای که از سال ۱۴۰۳ بهصورت جدی آغاز شده و قرار است در سال ۱۴۰۴ تکمیل و بهصورت پایدار در سراسر کشور اجرا شود.
وی افزود: هدف این برنامه، ارتقای کیفیت تغذیه سالمندانی است که در مراکز مراقبت و نگهداری سالمندان زندگی میکنند. بر اساس این طرح، ضوابط و استانداردهای ویژهای برای تغذیه سالمندان تدوین شده و اجرای آزمایشی آن در برخی مراکز بهصورت پایلوت انجام خواهد شد و پس از بررسی چالشها و نواقص اجرایی، این استانداردها بهصورت سراسری در تمام مراکز نگهداری سالمندان به اجرا در خواهد آمد.
تغذیه سالمندان در اولویت وزارت بهداشت
به گفته ترابی، در این راستا، دستورالعملهای اجرایی و شرح وظایف مشخصی برای کارشناسان تغذیه تدوین شده است. این کارشناسان موظف اند بهصورت دورهای به این مراکز مراجعه کرده و تغذیه سالمندان را ارزیابی نمایند. همچنین، آموزشهایی برای پرستاران و مراقبین سالمندان در این مراکز در نظر گرفته شده است. ارتقای کیفیت طبخ و تهیه غذا و آموزش تیمهای آشپزی در این مراکز نیز یکی دیگر از محورهای کلیدی این طرح است.
تغذیه متناسب با بیماریهای مزمن و شرایط خاص سالمندان
وی خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط ویژه سالمندان و ابتلای بسیاری از آنها به بیماریهای مزمن، در برنامهریزی تغذیهای آنان باید نیازهای خاص بهدقت در نظر گرفته شود. اگرچه تاکنون نیز اقداماتی توسط سازمان بهزیستی برای بهبود تغذیه سالمندان انجام شده، اما وزارت بهداشت قصد دارد در سال جدید بهصورت جدیتری وارد عمل شود و با همکاری سازمان بهزیستی کشور و دیگر نهادهای مرتبط، کیفیت خدمات تغذیهای را ارتقا دهد.
ترابی ادامه داد: در این برنامه، همچنین تهیه و ارائه مکملهای مورد نیاز سالمندان نیز مد نظر قرار گرفته است. علاوه بر این، برنامهریزی برای تنوع غذایی متناسب با فرهنگ بومی هر منطقه نیز در دست اجراست.
به گفته وی؛ با همکاری مدیران تغذیه معاونتهای بهداشتی دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور، منوهای غذایی متنوعی در حال تدوین است تا مراکز نگهداری بتوانند از این برنامهها برای افزایش اشتها و میل تغذیهای سالمندان و پیشگیری از سوءتغذیه این عزیزان بهره ببرند.
میانوعده، حجم کم، ارزش بالا؛ راهکارهای تغذیهای نوین
وی افزود: برنامه غذایی ویژه سالمندان شامل در نظر گرفتن مشکلات شایع مانند کماشتهایی، مشکلات دهان و دندان و سایر شرایط جسمی آنها است و از جمله راهکارها میتوان به کاهش حجم وعدههای غذایی، افزایش تعداد وعدهها، افزودن میانوعده و جایگزینی مواد غذایی مغذیتر اشاره کرد.
عضو دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت تأکید کرد: اجرای این برنامه در سال ۱۴۰۳ در راستای سند ملی سالمندان دبیرخانه شورای ملی غذا و تغذیه انجام شده و هیچگونه بار مالی جدیدی برای مراکز نگهداری سالمندان به همراه نخواهد داشت. بلکه با مدیریت منابع موجود، اجرای دستور عملهای جدید و جایگزینی برخی مواد غذایی، امکان اجرای این طرح فراهم خواهد شد.
وی همچنین با اشاره به کمبود کارشناسان تغذیه در شبکه بهداشت کشور افزود: اگرچه ایدهآل این است که هر مرکز نگهداری دارای کارشناس تغذیه تماموقت باشد، اما در شرایط فعلی تلاش داریم با اختصاص چند روز در هفته مشاوره و همکاری کارشناسان موجود، پوشش تغذیهای سالمندان را تأمین کنیم و همچنین از کارشناسان تغذیه شاغل در بخش خصوصی نیز دعوت میشود تا به این طرح بپیوندند و سازمان بهزیستی کشور نیز در استخدام این نیروها یاریرسان باشد