پخت «نان کامل» در ۴۵۰ نانوایی کشور / روند افزایشی چاقی و اضافه وزن در کشور
همسو پزشکی: دکتر زهرا عبدالهی در نشست خبری که امروز، یکشنبه، ۲۳ دی ماه برگزار شد، با بیان اینکه شورای عالی انقلاب فرهنگی «سند ملی دانشبنیان امنیت غذایی» را تصویب کرده، اظهار کرد: ساز و کار اجرایی سند ملی دانشبنیان امنیت غذایی در کمیسیونهای تخصصی در حیطههای امنیت غذایی آمده است. ۲۲۱ ابلاغ برای دستگاههای اجرایی کشور در نظر گرفته شده است. کمیسیونهای تخصصی سند ملی دانشبنیان امنیت غذایی در سال گذشته تشکیل شد اما با توجه به تغییر دولت، این کمیسیونها میبایست تجدید شوند.
وی با بیان اینکه شورای عالی بر چگونگی اجرای وظایف دستگاههای مختلف در حوزه امنیت غذایی توجه میکند، گفت: به طور مثال، وظایف در نظر گرفته شده برای وزارت جهاد کشاورزی در سال جاری در سند ملی دانشبنیان امنیت غذایی شامل ۳۱ راهبرد و ۵۶ اقدام میشود. تمام معاونتهای جهاد کشاورزی در ارتباط با اقدامات انجام شده گزارشهای خود را ارائه میدهند. اگر چالشهایی بر مسیر اجرای برنامههای سند ملی امنیت غذایی وجود داشته باشد، شورای عالی سلامت و امنیت غذایی برای رفع آن تلاش میکند.
پخت نان کامل در ۴۵۰ نانوایی
مدیر گروه امنیت غذایی شورای عالی سلامت و امنیت غذایی با بیان اینکه بهبود سلامت نان و تولید نان کامل از برنامههای اصلی شورای عالی سلامت و امنیت غذایی است، گفت: نان، قوت غالب مردم به حساب میآید. از سال گذشته تا به امروز، ۸۸ کارخانه تولید آرد توانستهاند مجوز تولید آرد کامل را از سازمان غذا و دارو دریافت کنند. در حال حاضر، ۴۵۰ نانوایی در کشور نسبت به تولید نان کامل اقدام میکنند. توسعه تولید نان کامل با حمایت همهجانبه دولت در دستور کار شورای عالی سلامت و امنیت غذایی قرار دارد.
عبدالهی با بیان اینکه نان کامل از ارزش غذایی بیشتری برخوردار است، گفت: قیمت نان کامل میبایست به نحوی باشد که تمام اقشار جامعه و به ویژه دهکهای پایین جامعه بتوانند از آن برخوردار باشند.
ضرورت تعریف مالیات برای کالاهای آسیبرسان سلامت
وی درباره تعریف مالیات برای کالاهای آسیبرسان سلامت گفت: تمام کشورهای دنیا برای محصولاتی که مصرف بیش از حد آنها میتواند سلامت مردم را تحت تاثیر قرار دهد، مالیات در نظر میگیرند. اخذ مالیات بر کالاهایی از این دست با هدف کاهش مصرف محصولات و تقاضا انجام میشود. موضوع اخذ مالیات برای شکر و روغن مطرح میشود تا میزان مصرف این محصولات کاهش یابد. بررسیها بیانگر این است که مصرف نمک، شکر و ورغن از میزان توصیهشده بیشتر است.
عبدالهی گفت: استفاده بیش از حد نمک، شکر و روغن در فرهنگ غذایی ریشه دارد و این موضوع میبایست در کانون توجه قرار گیرد. شکر مشمول دریافت یارانه میشود این در حالی است که یارانه این کالا را میتوان برای کالاهای پروتئینی مانند تخممرغ و لبنیات در نظر گرفت. مصرف مواد قندی و شیرین در کشور بسیار زیاد است و مصرف بیش از حد سبب افزایش بروز دیابت میشود.
سرانه مصرف شکر، چربی و نمک در کشور
مدیر گروه امنیت غذایی شورای عالی سلامت و امنیت غذایی با بیان اینکه سرانه مصرف نمک، شکر و چربی در کشور بسیار زیاد است، توضیح داد: نتایج مطالعات انستیتو تحقیقات تغذیه کشور بیانگر این است که الگوی مصرف برخی کالاها در کشور بسیار زیاد است و سبب افزایش بیماریهای غیرواگیر شدهاند. سرانه مصرف نمک، شکر و چربی در کشور بسیار زیاد است و سرانه مصرف بیشتری از توصیههای سازمان جهانی بهداشت دارند. براساس توصیه سبد محصولات، میزان مصرف روزانه قند میبایست ۴۶ گرم باشد اما سرانه مصرف شکر در کشور حدود ۶۶ گرم است.
وی ادامه داد:سرانه مصرف نمک در کشور، ۲ تا ۳ برابر توصیه سازمان جهانی بهداشت است. سازمان جهانی بهداشت توصیه کرده که روزانه کمتر از ۵ گرم نمک مصرف کنیم در حالی که سرانه مصرف نمک در کشور حدود ۱۰ گرم در روز است. توصیه سازمان بهداشت جهانی برای کودکان و افراد مبتلا به پرفشاری خون کمتر از ۳ گرم است. کاهش مصرف نمک باید در دستور کار قرار گیرد و میزان نمک در محصولاتی مانند پنیر کاهش یابد.
عبدالهی با بیان اینکه مصرف چربی از میزان توصیههای جهانی بیشتر است، گفت: استفاده از غذاهای سرخکردنی و فستفودها در میان مردم بسیار زیاد است.
ضرروت توجه به مصرف سبزیجات در سند ملی دانشبنیان امنیت غذایی
مدیر گروه امنیت غذایی شورای عالی سلامت و امنیت غذایی با بیان اینکه مصرف سبزیجات در میان مردم بهبود یافته است، گفت: براساس رهنمودهای سازمان جهانی بهداشت، روزانه ۴۰۰ گرم میوه و سبزیجات میبایست مصرف کنیم تا از ابتلا به بیماریهای غیرواگیر جلوگیری کنیم. همچنین مصرف حبوبات و غلات کامل میبایست افزایش یابد و این موضوع در سند ملی دانشبنیان امنیت غذایی آمده است.
روند افزایشی چاقی و اضافه وزن در کشور
وی با بیان اینکه سوء تغذیه دو طیف دارد، گفت: کمبود دریافت ریزمغذی و موادمعدنی، یکی از طیفهای سوءتغذیه است. همچنین چاقی و اضافه وزن نیز طیف دیگر سوء تغذیه است. پدیده چاقی و اضافهوزن در کشور رو به افزایش است. آخرین مطالعات وزارت بهداشت نشان میدهد که وضعیت اضافهوزن در کشور در سال ۹۵ حدود ۵۹ درصد بوده که این میزان در سال ۱۴۰۰ به ۶۳ درصد رسیده است. روند اضافهوزن و چاقی در تمام گروههای سنی رو به افزایش است.
عبدالهی درباره وضعیت سوءتغذیه ناشی از کمبود مصرف مواد مغذی گفت: مطالعهای در این زمینه صورت نگرفته اما دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در صورت تامین منابع میتواند نسبت به این مطالعه اقدام کند. آخرین مطالعه مربوط به سوء تغذیه کودکان در سال ۱۳۹۸ انجام شده و نتایج این مطالعه بیانگر این است که مشکلی عظیم در زمینه سوءتغذیه کودکان وجود ندارد. همچنین بررسیها بیانگر این است که ایران دومین کشور در منطقه است که توانسته است میزان کوتاهقدی تغذیهای را به میزان قابل ملاحظهای کاهش دهد.
وی گفت: مسائلی مانند افزایش قیمت مواد غذایی و تحریمهای بینالمللی ممکن است سبب شیوع سوءتغذیه شوند؛ اما این مسائل باید در کانون توجه گیرند. سوءتغذیه و کمبود ریزمغذیها در برخی استانهای کمبرخوردار وجود دارد و از دانشگاههای علومپزشکی خواستهایم که این موضوع را بررسی کنند.
عبدالهی درباره توزیع شیر در مدارس نیز گفت: موضوع توزیع شیر مدارس در دستور کار رئیسجمهور قرار گرفته است. بودجهای نشاندار برای توزیع شیر مدارس در سال آینده در نظر گرفته شده است. امیدوارم که اعتباری به منظور شیر مدارس در سال جاری در نظر گرفته شود تا شیر مدارس تا پایان سال تحصیلی در مدارس توزیع شود.
انتهای پیام