کدام افراد مستعد ابتلا به «زونا» هستند؟
سید مسعود داودی متخصص پوست و مو در گفتوگو با خبرنگار مهر، راجع به بیماری پوستی زونا (herpes zoster)، علائم و درمان این نوع بیماری گفت: بیماری زونا اولین باری که وارد بدن میشود باعث ایجاد بیماری آبله مرغان خواهد شد. به طور معمول در کشوری مانند ایران اکثریت افراد در سنین پایین و گاهی در دوران جنینی به آبله مرغان مبتلا میشوند.
وی ادامه داد: از خصوصیات ویروس آبله مرغان این است که به طور کامل از بدن دفع نخواهد شد و به صورت نهفته در بدن باقی میماند. به طور معمول در گرههای عصبی نهفته که این گرههای عصبی محل زندگی ویروس آبله هستند. زمانی که سیستم دفاعی شخص ضعیف میشود، ویروس فرصت دارد که از حالت نهفته خارج شده و به سطح پوست دسترسی پیدا کند.
داودی اذعان کرد: با توجه به اینکه ویروس در فیبر عصبی قرار دارد که قبل از ایجاد ضایعات پوستی روی بدن، بیمار از درد و سوزش که شبیه بریدگی، زخم و خراشیدگی است شکایت میکند. اگر ویروس روی سطح پوست پدیدار نشود پزشکان نمیتوانند زونا را تشخیص داده و درمان کنند.
متخصص پوست و مو بیان کرد: یکی از شایعترین محلهایی که گرفتار زونا میشود بین دنده سینه (قفسه سینه) است اما ممکن است در هر جای بدن مانند نقاط حساس که اهمیت خاصی دارد نیز قرار بگیرد. گاهی اوقات در ناحیه صورت ویروس آزاد شده و قرنیه چشم را درگیر میکند که اگر درست درمان نشود ممکن است باعث لکه قرنیه و کاهش بینایی در فرد شود.
داودی افزود: یکی از مهمترین علائم بیماری زونا درد شدید آن است که در سنین بالا این درد بیشتر احساس خواهد شد. همچنین زمانی که ضایعات پوستی ظاهر میشوند باید مراقبتهای مربوطه صورت گیرد تا ضایعات دچار عفونت نشوند. نکته قابل توجه این است فرد زمانی که در سنین بالا به بیماری زونا دچار میشود، حتی اگر در ظاهر ضایعات پوستی بهبود پیدا کنند اما درد زونا در بدن باقی خواهد ماند؛ این دردها در برابر مسکن مقاوم هستند و گاهی لازم است داروی خاصی مانند داروی ضد تشنج و ضد افسردگی برای بیمار تجویز شود.
وی افزود: دوران نقاهت بیماری زونا به طور تقریبی دو هفته خواهد بود که اگر در روزهای اول بیماری، درمان شروع شود درد در بدن فرد بهبود پیدا میکند. بیماری زونا اصولاً بیماری واگیردار محسوب نمیشود اما برای افراد با شرایط خاصی اعم از بانوان باردار میتواند واگیردار باشد؛ به خصوص اگر فرد در گذشته به آبله مرغان مبتلا نشده باشد به دلیل نبود آنتیبادی و ایمن گلوبولین در بدن مادر این ویروس از فرد مبتلا به مادر انتقال پیدا کرده و جنین را نیز در شکم مادر گرفتار آبله مرغان شدید شده و گاهی جان خود را نیز از دست خواهد داد.
داودی تصریح کرد: تمام افراد مستعد به گرفتن بیماری زونا هستند اما کسانی که اغلب دچار بیماری زونا میشوند در گذشته به طور حتمی به آبله مرغان مبتلا شدهاند. کسی که تا به حال آبله مرغان نگرفته است به زونا مبتلا نخواهد شد و همان آبله مرغان را خواهد گرفت.