یک لیوان شیر ریسک ابتلا به این سرطان را کاهش می دهد
به گزارش همشهری آنلاین پژوهشگران در این بررسی رژیم غذایی بیش از نیم میلیون زن را در طول ۱۶ سال تجزیهوتحلیل کردند و دریافتند سبزیهای با برگهای تیره، نان و شیرهای غیر لبنی حاوی کلسیم نیز اثر محافظتی در برابر سرطان روده بزرگ دارند.
این پژوهشگران همچنین شواهد بیشتری یافتند که نشان میدهد مصرف مفرط الکل و گوشت فراوریشده اثر معکوس دارد و خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش میدهد.
کارشناسان میگویند داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل، داشتن وزن مناسب و ترک سیگار بهترین راه برای کاهش خطر ابتلا به سرطان روده است.
تاثیر سودمند کلسیم و تاثیر زیانبار گوشت قرمز
این بررسی که بهوسیله دانشگاه آکسفورد و موسسه پژوهش سرطان انگلستان انجام شد، درباره تأثیر رژیم غذایی در ایجاد سرطان روده بزرگ بود، نشان داد که کلسیم موجود در غذاهای لبنی یا غیر لبنی است که احتمال دچار شدن به این سرطان را کاهش میدهد.
به گفته این پژوهشگران ۳۰۰ میلیگرم کلسیم اضافی در روز در رژیم غذایی معادل یک لیوان بزرگ شیر، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را تا ۱۷ درصد کاهش میدهد.
این بررسی نشان داد که غلات صبحانه، میوهها، غلات کامل، کربوهیدراتها، فیبر و ویتامین C نیز خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش میدهند، اما فقط به مقدار اندکی.
در حال حاضر این موضوع ثابتشده است که خوردن بیشازحد گوشت فرآوری شده و گوشت قرمز و نیز الکل احتمالاً خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش میدهند.
این بررسی هم شواهدی از این رابطه را به دست داد:
نوشیدن ۲۰ گرم الکل، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را تا ۱۵ درصد افزایش میدهد.
خوردن هر ۳۰ گرم بیشتر گوشت قرمز و گوشت فرآوریشده در روز، مانند یک تکه ژامبون، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را تا ۸ درصد افزایش میدهد.
تعیین کمی دقیق اینکه معنای این درصدها چیست، دشوار است، زیرا خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ در هر فردی بسته به سبک زندگی، رژیم غذایی، عادات و ژنتیک آنها متفاوت است.
این پژوهشگران میگویند علت تأثیر حفاظتبخش کلسیم این است که میتواند به اسیدهای صفراوی و اسیدهای چرب آزاد در روده بزرگ متصل شود و اثرات بالقوه سرطانزای آنها را کاهش دهد.
افزایش سرطان روده بزرگ در میان جوانها
گرچه اغلب موارد سرطان روده بزرگ در افراد سالمند رخ میدهد، میزانهای این سرطان در میان افراد بزرگسال جوانتر زیر پنجاه سال نیز در حال افزایش است – اما دقیقاً علت این روند روشن نیست.
کارشناسان میگویند رژیم غذایی بد و چاقی ازجمله عوامل دخیل در این افزایش هستند.
این بررسی از نوع مشاهدهای بود و نه یک کارآزمایی بالینی، بنابراین نمیتواند به طور قطعی نقش محافظتی کلسیم یا هر ماده مغذی دیگری را در مقابل سرطان روده بزرگ ثابت کند.
اما این پژوهشگران میگویند این بررسی بزرگترین بررسی درباره رابطه رژیم غذایی و سرطان روده بزرگ تابهحال بوده است و اطمینان دارند که در مسیر درست قرار دارند. این یافتهها همچنین با نتایج بررسیهای پیشین در این باره مطابقت دارند.
در این بررسی بیش از ۱۲۰۰۰ زن دچار سرطان روده بزرگ شدند و حدود ۱۰۰ محصول غذایی و ماده مغذی در رژیمهای غذاییشان از لحاظ رابطه بالقوه با سرطان روده بزرگ ارزیابی شدند.
کارشناسان میگویند یافتههای این بررسی این موضوع را مطرح میکند که آیا مکملهای کلسیم ممکن است اثر حفاظتی در برابر سرطان روده بزرگ داشته باشند.
پیام عملی این بررسی میتواند توصیه ننوشیدن الکل و در مقابل توصیه به نوشیدن یک لیوان شیر در روز(یا دریافت کلسیم از سایر منابع غذایی مانند کلم بروکلی یا توفو) باشد.
کارشناسان میگویند نیمی از موارد سرطان روده بزرگ را میتوان با سبک زندگی سالم پیشگیری کرد.
منبع: BBC