۷ روش برای تشخیص کهنه شدن غذاها
همشهری آنلاین – آرش نهاوندی: بررسی تازگی مواد غذایی میتواند دشوار باشد، به خصوص در زمینه غذاهای پخته شده و بسته بندی شده که بیشتر در یخچال نگهداری میشوند تا عمر مفیدشان افزایش یابد. اگر برای شما هم درک و رمزگشایی تازگی غذاها مبهم است با رعایت چند نکته و ترفند ساده میتوانید پی به تازگی یا کهنگی غذاها ببرید.
بو کردن
این بدون شک قدیمی ترین راه برای اطمینان از تازگی و کیفیت غذا است. در واقع، حس بویایی یکی از مطمئنترین راهها برای ارزیابی تازگی غذا است. غذای تازه باید عطر و بوی مطبوع و طبیعی داشته باشد، در حالی که غذای کهنه یا فاسد اغلب بوی ترشیدگی یا کپکزدگی میدهد. این امر به ویژه در مورد غذاهایی مانند نان، آجیل و محصولات لبنی صادق است. اگر این خوراکیها بوی بد یا نامطبوع داشته باشد، احتمالا کهنه شدهاند.
تغییر رنگ
بسیاری از غذاها، به ویژه میوه ها، سبزیجات و محصولات بسته بندی شده، هنگامی که دیگر تازه نیستند، علائم قابل مشاهده چروکیدگی و پلاسیدگی را نشان میدهند. تغییر رنگ، مانند قهوهای شدن روی میوهها یا محو شدن رنگ روی سبزی ها، نشان دهنده این است که غذا کیفیت خود را از دست داده. در برخی موارد، کپک نیز ممکن است ظاهر شود، به ویژه روی نان، پنیر، یا میوههای نرم مانند انواع توتها.
بررسی بافت غذاها
غذای کهنه اغلب بافت اولیه خود را از دست میدهد. به عنوان مثال، نان سفت و خشک می شود، چیپس تردی خود را از دست می دهد و سبزیجات ممکن است شل یا لخت شوند. وقتی غذا سفت، جویدنی یا لاستیکی به نظر می رسد، نشانه آن است که رطوبتش از بین رفته یا کهنه شده. تغییرات بافت میتواند به ویژه در محصولات پخته شده و تنقلات قابل توجه باشد.
چشیدن
در حالی که شما نباید مقدار زیادی غذای مشکوک به فاسد بودن را بچشید، یک لقمه کوچک میتواند به شما بگوید که آیا فلان ماده غذایی کهنه شده یا خیر. اگر مزه غذا به هر نحوی ملایم، ترش یا بی مزه است، بهتر است از مصرف بیشتر آن خودداری کنید. به عنوان مثال، کراکرهای کهنه ممکن است مزه مقوا داشته باشند، در حالی که محصولات لبنی فاسد ممکن است طعم ترش داشته باشند.
تاریخ انقضا
اگرچه تاریخ انقضا همیشه سالم بودن مواد غذایی را تضمین نمیکند، اما میتواند یک دستورالعمل مفید برای بررسی اینکه آیا یک محصول احتمالا کهنه یا فاسد شده را ارائه دهد. اگر تاریخ «بهترین زمان مصرف تا قبل از » یا «مصرف تا» گذشته باشد، بهتر است آن را از نظر علائم فساد بیشتر بررسی کنید. با این حال، توجه داشته باشید که اگر مواد غذایی به درستی نگهداری شوند، ممکن است برخی از آنها پس از گذشتن تاریخ انقضا نیز سالم بمانند.
بررسی بسته بندی برای آسیب احتمالی
بسته بندی یک شاخص کلیدی برای تازگی مواد غذایی است. به دنبال علائم آسیب بسته بندی مانند برآمدگی، پارگی یا شکستگی پلمپ روی بسته مواد غذایی باشید، به خصوص در محصولاتی مانند قوطیها، کیسههای درزگیر شده و ظروف پلاستیکی. این علائم احتمالا نشان دهنده ورود هوا به بسته هستنئد که میتواند فساد را تسریع کرده و غذا را سریعتر کهنه کند.
نرمی یا چسبندگی
برخی از غذاها مانند میوه ها، تنقلات و حتی گوشت ها ممکن است در گذر زمان چسبناک، لزج یا بیش از حد نرم شوند. سطح چسبنده یا لزج، به ویژه روی محصولات تازه یا گوشت، نشانه ی از وجود رشد باکتری است که میتواند غذا را به سرعت فاسد کند. در محصولات پخته شده، نرمی بیش از حد، به ویژه در کیک یا شیرینی، نشانه اصلی فساد است.
بیشتر بخوانید:
- استفاده از جاروبرقی برای تازه نگه داشتن گوشت
- اگر بدانید غذای مانده چه بلایی سر بدن میآورد دیگر هیچ غذایی را در یخچال نگه نمیدارید